Facebook noscript imageÄr Tegnells "optimist-javisst"-attityd en fara?
Carolin Dahlman
Krönikörer
Är Tegnells "optimist-javisst"-attityd en fara?
Ingen fara, folket! Foto: Pontus Lundahl/TT
Ingen fara, folket! Foto: Pontus Lundahl/TT

Folkhälsomyndigheten visade upp en mer positiv bild av smittspridningen i höstas än som var fallet, enligt Ekot. Business as usual alltså. 

KRÖNIKA. Statsepidemiolog Anders Tegnells kommentar till Ekot apropå deras avslöjande på tisdagen att smittspridningen i höstas underdrevs av FHM var: ”hade vi skrikit varg då så kanske det hade gjort skillnad, men det vet vi inte”. 

Jaså minsann. Är det bättre att vargen får fortsätta härja utan ingrepp? Försvinner vargen om man låtsas att den är en labrador?

Det kan ju förklara varför Folkhälsomyndigheten i januari förra året spådde att "enstaka personer i Sverige kommer att smittas" (SvD) eller i februari kaxigt kunde meddela: ”Coronaviruset kommer inte att spridas i Sverige” (SvD). 

Gång på gång vid den tiden fick vi besked om att det inte var nån fara på taket. 16 januari skrev Folkhälsomyndigheten på sin hemsida att det inte var fastslaget att smittan kunde spridas från människa till människa.

Till Aftonbladet sa Tegnell: ”att vi skulle få en stor spridning i Sverige är inte troligt” (20/1). I februari sa han till TT: ”Min känsla är att det här kommer att ligga nära en vanlig influensa i farlighet och varaktighet” (1/2).

I mars sa han att sjukdomen ”inte är jättefarlig för individer” (SVT). Till SvD sa han att han inte trodde ”att det kommer att bli en 'klassisk' pandemi med väldigt många sjuka i hela världen samtidigt.”

Resultatet av denna nonchalanta äsch-ingen fara-attityd blev tyvärr att rekommendationerna blev svaga. 

Anders Tegnell menade till exempel att det inte fanns några belägg för att användning av munskydd i samhället skulle hjälpa mot spridningen (DN 28/1).”Ju mer man diskuterar munskydd, desto större blir rädslan”, sa han till Aftonbladet (29/1). 

Han ansåg inte att personer som vistats i Kina skulle sättas i karantän (SVT). Inför sportlovet tyckte han att man inte behövde bekymra sig över corona när man skulle resa till Alperna eller Sydeuropa, för där fanns ingen spridning över huvudtaget (TT). Screening av hemresenärer ansågs inte nödvändigt, då man därmed skulle binda upp sjukvårdsresurser där det inte behövs (AB 26/2).

När Umeå kommun beslutade att anställda, elever och förskolebarn som varit i områden med spridning skulle stanna hemma i minst två dagar, även om de inte var sjuka, ansåg Tegnell den åtgärden vara onödig (TT 8/3).

Och vi minns väl alla det berömda sms som skickades i vintras till svenska folket i någon slags naiv förhoppning om att alla därmed skulle lyda blint… 

Hade smittan kunnat hejdas genom större försiktighet och respekt för sjukdomen? Kanske. 

Men tyvärr rådde under lång tid rådde borgfred och ovilja att kritisera myndigheten. Man kallades föraktfullt för ”hobbyepidemiolog” om man yppade minsta invändning. Forskare med avvikande slutsatser av krisen sågades av Folkhälsomyndigheten. 

Därför var det ett friskhetstecken att höra public service granskning på tisdagen. 

Ekot påminde om att Tegnell på en presskonferens i september sa att han såg en stabil nivå och en liten försiktig ökning. Men pigga reportrar hade gått igenom Folkhälsomyndighetens egen statistik, som visade att smittspridningen inte alls ökade ”sakta men säkert” eller ”försiktigt". I stället hade fallen på bara en vecka ökat med 35 procent. 

De kunde även slå hål på Tegnells uppfattning att ökningen skulle komma av sig och stabiliseras efter svenskarna var vana vid restriktioner och följde dem. Undersökningar från Telia, myndigheten MSB och Novus visade nämligen ”tydliga indikationer på att svenskarna följde rekommendationerna allt sämre och att den utvecklingen pågått sen början av sommaren”. 

Ett uttalande från i mars 2020 antyder var Tegnell får sin input ifrån. I Agenda berättade han att ”det ju syns” att folk verkligen tar det här på allvar för restaurangen, baren och frukostbuffén var stängda på det hotell han bodde på. 

Det är väl ungefär som folk som får hela sin verklighetsuppfattning via att läsa DN eller tror att Sveriges demografi ser ut som på Södermalm i Stockholm. 

En så viktig spelare i en av decenniets största kriser borde vara mer vaken för verkligheten. Ibland är en varg en varg och då är det värt att skrika. 

TEXT: CAROLIN DAHLMAN
Krönikör i Bulletin
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman 

Detta är en krönika i Bulletins nyhetsdel. De åsikter som framförs är skribentens egna. 

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.