Facebook noscript imageAron Flam frias av hovrätten: ”En underbar dag!”
Nyheter
Aron Flam frias av hovrätten: ”En underbar dag!”
Foto: Kajsa Borgström
Foto: Kajsa Borgström

På onsdagen blev komikern Aron Flam friad av Svea hovrätt från anklagelsen om upphovsrättsintrång med anledning av omslagsbilden från boken ”Det här är en svensk tiger”. Nu säger han till Bulletin att han har fått ”väldigt mycket frihet på väldigt kort tid”.

Det är andra gången som Aron Flam, komiker och skribent på bland annat Bulletin, blir friad för upphovsrättsintrång gällande satirbilden på omslaget till hans bok ”Det här är en svensk tiger”. Bilden föreställer en gul- och blårandig tiger som är en modifierad version av den klassiska illustrationen ”En svensk tiger”, skapad av författaren Bertil Almqvist.

Stiftelsen Beredskapsmuseet, som har upphovsrätt till Almqvists skapelse, hade anmält Aron Flam för upphovsrättsintrång en gång tidigare, något han friades för av Patent- och marknadsdomstolen i höstas. Bedömningen var att bilden föll under det så kallade ”parodiundantaget”.

Men åklagaren överklagade domen och fallet prövades åter, i Patent- och marknadsöverdomstolen. Även den här gången blev domen friande.

– Jag visste redan att jag var konstnär men det är skönt att få det bekräftat av den svenska rättvisan, säger Aron Flam om domen, till Bulletin.

Så du är glad med andra ord?

– Mycket, mycket nöjd. Det här är positiva nyheter både för yttrandefriheten och de fria konsterna i Sverige, så det är en bra dom.

Inte en brottsling

Du sa förra gången vi talades vid att om det hade blivit en fällande dom hade det känts som om hovrätten hade sagt att ditt yrke som komiker är brottsligt. Nu blev det inte så, har du någon kommentar kring det?

– Jag anser mig fortfarande inte vara en brottsling och det är skönt att rättvisan håller med mig om det. Det tror jag också att flera andra kulturverkare i Sverige känner just nu, säger Aron Flam.

I en sammanfattande bedömning i domen skriver hovrätten bland annat att: ”Genom Patent- och marknadsöverdomstolens bedömningar av respektive bild står det alltså klart att samtliga bilder var för sig genom sin komposition återspeglar A.F. personlighet genom att ge uttryck för dennes fria och kreativa val”.

Vad tycker du om den motiveringen?

– Jag tycker att de har gjort en korrekt bedömning. Allt jag gör utgår från mig som person och mitt perspektiv. Det här är väl det bästa betyg en konstnär kan få.

Mycket frihet

Du nämnde också förra gången vi talades vid, inför rättegången i slutet av maj, att du kände att sannolikheten för en friande dom var 50–50. Kändes det så fortfarande efter rättegången?

– Nej, efter första rättegångsdagen kände jag nog att jag skulle förlora. Men efter den andra dagen, när mitt nya vittne, konstprofessorn Olav Westphalen, fick ge sin syn på saken, kände jag ändå att ”det finns en chans att jag vinner det här”.

Aron Flam berättar att Olav Westphalen på ett ”pedagogiskt sätt” förklarade vad kreativa val innebär.

– Även om det var en upphovsrättslig överdomstol så är det inte alltid att jurister, även om de är experter på upphovsrätt, är särskilt insatta i vad det innebär att verka som konstnär eller kulturverkare. Jag tror att det var ett intressant vittnesmål för dem också, säger han.

Även om åklagaren skulle välja att överklaga dagens dom säger Aron Flam att han känner sig lugn. Han tror att chansen är stor att han skulle frias nästa gång också.

Är det något mer du vill tillägga?

– Det är en underbar dag! Fantastiskt fin. Tänk, en fälld regering och jag blir friad, inom loppet av två-tre dagar. Det är väldigt mycket frihet på väldigt kort tid.

Läs även: Aron Flam om nya rättegången: Jag triggas av motstånd

Ana Cristina Hernández

Reporter på Bulletin. Har tidigare skrivit om näringsliv och politik för Svenskt Näringslivs redaktion.