Gängkriminaliteten i dagens Sverige är minst sagt utom kontroll. Det bör vidtas åtgärder så fort som möjligt för att begränsa gängens tillgänglighet på gatorna. Det är dags att ta efter Danmark, skriver debattören Saga Sievert.
Vi ser alltför ofta skjutningar, förnedringsrån, utpressning och dylikt som utövas av de så kallade gängen runt omkring i landet. Gängen är inte bara ett fåtal individer längre utan utgör stora delar av samhället. Enligt BRÅ har det dödliga skjutvapenvåldet ökat i Sverige och enligt en rapport från polisen har vi hela 60 utsatta områden i landet där gängen ofta är verksamma.
Vi bör ta efter Danmarks ”bandepakke” som införts främst för att få bukt med den ökade gängkriminaliteten. Det innebär exempelvis att domstolar ska kunna döma dubbelt så hårda straff för just gängbrottslighet, polisen ska kunna kontrollera vem som helst utan konkret misstanke i så kallade visitationszoner, skjutningar på gator och torg bestraffas med dubbelt så höga straff och att gängkriminella kan förbjudas att vara i ett visst bostadsområde.
Meningsmotståndare menar att bara för att man avlägsnar individer från gatan genom märkbart hårdare straff, försvinner inte kriminaliteten. Även om det må vara sant, så ger det polisen bättre resurser för att kunna mäkta med att utreda de brott som begåtts. I dagsläget är polisen, precis som danska polisen innan bandepakke inrättades, överväldigade av mängden brott och har inte tillräckliga resurser för att reda ut allt.
Läs även: Den danske integrationsministern: ”Min dröm är noll asylsökande i Danmark”
Med hänvisning till att de kriminella miljöerna i Sverige växer, bör självfallet likaså lagstiftning som gör det enklare för polisen att handskas med brottsligheten, genomföras snarast. Jag anser att fler borde vakna upp och faktiskt inse vad som håller på att ske i vårt land. Är det verkligen i denna riktning som den vanlige svensken vill att landet ska gå? Ett land där polisen inte har de rätta befogenheterna och har så pass knappa resurser att de inte har möjlighet att reda ut brotten som ligger på deras bord? Nej, nu är det faktiskt dags att vakna upp ur förnekelsen och stötta polisen på bästa möjliga sätt; hårdare tag mot gängbrottslighet!
På polisens egen hemsida skriver man: ”Sätter inte samhället in åtgärder nu kommer vi se ett fortsatt grovt våld som riskerar att eskalera”. Jag skulle vilja påstå att våldet redan eskalerat. När man kan läsa på nyheterna om att exempelvis unga pojkar blir kissade på, flickor brutalt våldtagna och människor blir utsatta för hot och utpressning, då har det med råge eskalerat.
Regerande politiker har haft möjligheten att stötta polisen och öka deras befogenheter, men valt att istället satsa på exempelvis flyktingars boende, höjda bensinpriser och beskattning av plastpåsar på Ica. Det är tydligt från deras håll att man prioriterar helt fel saker och att man inte har landets bästa i åtanke. Det är värt att tänka på när vi går till val nästa år.
Läs även: Ninna Nyberg Sørensen, Danmark: ”För dem som flyr är migration något dåligt”
I en artikel från Svenska Dagbladet skriver Maria Davidsson: ”Men i den danska polisens register över gängmedlemmar syns en tydlig trend. Den 1 juli i år fanns 1 244 personer registrerade, vilket innebär en minskning på mer än 500 personer jämfört med 2013.” Det innebär alltså att höjningen av straffen har resulterat i en markant minskning av gängmedlemmar, något vi i Sverige borde ta efter. Samhället måste ju se till att polisen har en lagstiftning att luta sig mot som möjliggör hårdare tag i synnerhet gentemot gängbrottsligheten.
Slutsatsen bör vara att följa i Danmarks spår och införa “bandepakke” även i Sverige. Dels för allmänhetens skull men framför allt för polisens som i nuläget är bakbundna. Polisen ska respekteras i dessa kriminella miljöer och skänka trygghet åt boende i de områden där gängen är verksamma. I dagsläget är det på många ställen i landet gängen som utövar våldsmonopolet i flera städer och områden, istället för polisen. Det ska inte löna sig att ägna sig åt gängbrottslighet och polisen bör prioriteras högre!
Saga Sievert, skåning med starkt samhällsengagemang och medlem i Ungsvenskarna. Åsikterna är hennes egna.