Facebook noscript imageAvfärdade förslaget 2018 – nu vill S sätta in militären mot gängen
Politik
Avfärdade förslaget 2018 – nu vill S sätta in militären mot gängen
2018 motsatte sig S Jimmie Åkessons förslag om att sätta in militären mot gängen. Nu är det annat ljud i skällan. Foto: Jessica Gow/TT
2018 motsatte sig S Jimmie Åkessons förslag om att sätta in militären mot gängen. Nu är det annat ljud i skällan. Foto: Jessica Gow/TT

Den senaste månaden har Sverige skakats av en rad synnerligen brutala våldsdåd och mord kopplade till den skenande gängbrottsligheten. Nu kräver S att regeringen sätter in militären mot de kriminella. När Jimmie Åkesson föreslog det 2018 avfärdade emellertid S en sådan åtgärd. På plattformen X, tidigare Twitter, är det flera som reagerar på partiets nya omsvängning.

Elva har skjutits till döds och en kvinna i 25-årsåldern har dött i ett sprängdåd. Lägg därtill en rad ytterligare sprängdåd och skjutningar och du har det dystra resultatet för vad gängvåldet i Sverige har åstadkommit – bara i september.

Läs även: Kvinna i 25-årsåldern död i bombdåd i Uppsala – var inte måltavla

I skuggan av våldsvågen menar Socialdemokraterna med partiledaren Magdalena Andersson i spetsen att regeringen bör sätta in militär mot gängen.

– Regeringen behöver titta upp ur Tidöavtalet och börja agera kraftfullt. Det här är inte Sverige, så här ska vi inte ha det i Sverige, säger Magdalena Andersson till Aftonbladet.

I nuläget kan militären hjälpa polisen med exempelvis transporter. S-ledaren vill se en snabb lagändring så att militären även kan bistå på andra punkter.

– Bevakning som poliser utför skulle militär kunna utföra. Därutöver finns det tekniskt kunnande hos militären som de skulle kunna bistå med.

”Måste vara självkritiska”

Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi stämmer in i partiledarens utspel i en intervju med Expressen.

Dessutom öppnar han för en omprövning av förslag från regeringen och SD, där Socialdemokraterna tidigare har ställt sig på tvären. Det handlar bland annat om visitationszoner och anonyma vittnen.

På frågan om hur han ser på S eget ansvar för Sveriges nuvarande läge svarar han:

– Jag tror att vi och alla andra partier och samhällsaktörer måste vara självkritiska utifrån det läge vi befinner oss i dag. Vi gjorde massor av saker kriminalpolitiskt under våra år, till exempel skärpte 80 straff. Men vi la inte tillräckligt mycket energi och resurser på att stoppa nyrekryteringen.

Försvarsministern: ”Finns inga sådana planer”

Enligt uppgifter till Aftonbladet hanteras frågan om militär hjälp till polisen i regeringskansliet. Försvarsminister Pål Jonson säger dock till tidningen att det i nuläget inte finns några sådana planer.

– Det finns inga sådana planer nu. Beträffande brottsbekämpning så hänvisar jag till justitieminister Gunnar Strömmer, säger han till tidningen.

S avfärdade 2018

Redan för en vecka sedan öppnade SD-ledaren Jimmie Åkesson för att undersöka om militär kunde bistå polisen i kampen mot gängbrottsligheten.

– Det kan vara militärpolis, att återupprätta beredskapspolis för att stärka upp bevakning i olika områden, sa han bland annat till Expressen.

Frågan om att sätta in militären mot gängen var dessutom uppe 2018 efter att Åkesson även då hade gett ett liknande förslag.

På frågan vad han tyckte om det svarade den dåvarande statsministern Stefan Löfven till en början att det inte var hans första alternativ, men att han inte uteslöt det.

Därpå avfärdades emellertid förslaget av dåvarande justitieminister Morgan Johansson (S), och Stefan Löfven gav sedan ett förtydligande om sin ståndpunkt i en intervju med TT.

– Det har aldrig varit tal om att militären ska ta över de polisiära uppgifterna, men vi måste vara bestämda med att den här organiserade brottsligheten ska bort, därför att den kväver våra samhällen, och då kan vi inte utesluta att det finns mer att göra mellan myndigheterna, även mellan polisen och försvaret, sa Löfven då.

Reaktioner på X

På plattformen X, tidigare Twitter, är det flera som reagerar på Socialdemokraternas nya besked. Däribland Expressens politiske kommentator Viktor Barth-Kron.

Satirikern och debattören Jens Ganman är inne på ett liknande spår.

Det finns också några inom vänsterled som sågar förslaget. Däribland Dagens ETC:s kulturredaktör Martin Aagård.

Läs även: Skogkär: Socialdemokraterna har gjort Sverige fattigare och farligare

Oliver Dagnå

Reporter.
Tips mottages gärna!
oliver@bulletin.nu