Facebook noscript imageAvtalet med Sverige som fick Turkiets Erdoğan att säga ja
Nato
Avtalet med Sverige som fick Turkiets Erdoğan att säga ja
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Turkiets president  Recep Tayyip Erdoǧan. Foto: Javad Parsa/NTB/TT
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Turkiets president Recep Tayyip Erdoǧan. Foto: Javad Parsa/NTB/TT

Under gårdagen blev det klart att Turkiet ger grönt ljus till det svenska Natomedlemskapet. Vad sades och bestämdes vid mötet som fick Erdoǧan att ändra åsikt?

Igår träffades Turkiets president Recep Tayyip Erdoǧan och statsminister Ulf Kristersson (M) och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Vilnius för att diskutera det svenska Natomedlemskapet.

Vid det förra Natotoppmötet i Madrid kom Sverige och Turkiet överens om en rad förändringar som Sverige skulle genonmföra för att Turkiet skulle godkänna landets Natoansökan. Bland annat skulle Sveriges samarbete med Turkiet mot PKK-anhängare öka och man skulle återuppta vapenexporten till landet.

Sverige och Turkiet kom under gårdagen överens om att fortsätta sitt samarbete i en ny bilateral säkerhetspakt.

Parterna kommer att mötas årligen på ministernivå och även skapa nya arbetsgrupper vid behov. Vid det första mötet ska Sverige presentera en plan för hur man ska fortsätta sin kamp mot terrorism.

Sverige har även gått med på att inte ge stöd till YPG/PYD eller andra organisationer som beskrivs som FETÖ i Turkiet.

Nato med i bilden

I mötet bekräftade Nato att man kommer att intensifiera sitt arbete inom kontraterrorism. Stoltenberg kommer att för första gången inrätta posten som särskild samordnare för arbetet mot terrorism.

Parterna kommer även att jobba för att undanröja alla hinder, restriktioner eller sanktioner som finns mellan Natoallierade när det gäller vapenexport och investeringar.

Sverige och Turkiet kom även överens om att intensifiera ländernas ekonomiska samarbete genom Türkiye-Sverige Joint Economic and Trade Committee (JETCO). Båda länderna kommer att jobba med att maximera möjligheterna för att öka handeln och investeringarna sinsemellan.

Sverige gick även med på att aktivt stödja Turkiets försök att återuppliva landets EU-anslutningsprocess.

Detta har Sverige således gått med på under gårdagens möte med Turkiet som alltså resulterade i att parterna kunde komma överens och Erdoǧan ge grönt ljus för det svenska Natomedlemskapet.

Läs även: Hjort: Natomedlemskapet är en stor framgång

Gabriella Mait

Statsvetare med inriktning på krishantering och säkerhet. Insatt i Mellanösternpolitik och svensk samt spansk utrikespolitik. Tips mottages via gabriella@bulletin.nu.