Facebook noscript imageBedrägeribrott utreds inte – polisen får svidande JO-kritik
Nyheter
Bedrägeribrott utreds inte – polisen får svidande JO-kritik
Johan Olsson, chef för polisens Nationella operativa avdelning (Noa). Foto: Fredrik Sandberg//TT
Johan Olsson, chef för polisens Nationella operativa avdelning (Noa). Foto: Fredrik Sandberg//TT

Justitieombudsmannen (JO) riktar hård kritik mot polisen för långsam handläggning av en förundersökning om ett misstänkt bedrägeri. Polisens svar till JO är att bedrägeribrott inte hinner utredas på grund av att skjutningar och sprängningar i Stockholmsregionen måste prioriteras istället.

Justitieombudsmannen (JO) riktar svidande kritik mot polisen för långsam handläggning av en förundersökning om ett misstänkt bedrägeri. Under tre års tid vidtogs i princip inga åtgärder alls i bedrägeriärendet.

Det bedrägeribrott som blivit liggande gällde 1,4 miljoner kronor som försvunnit från ett dödsbo. Den misstänkta förskingringen av dödsboets gode man polisanmäldes 2018 av en boutredningsman. Men anmälan lades på hög vilket medförde att åklagaren vid flera tillfällen fick påminna polisen om att ärendet måste utredas.

År 2020 fattade dåvarande rikspolischef Mats Löfving beslut om att ansvaret för arbetet med bedrägeribrott skulle ligga hos Noa, Nationella operativa avdelningen.

Under 2021 beslutade rikspolischefen att en handlingsplan skulle tas fram, men JO konstaterar att den fortfarande inte är antagen. I JO:s beslut framgår att bedrägeriärendet kan utgöra en kränkning av Europakonventionens egendomsskydd, men utredningsunderlaget är inte tillräckligt för att slå fast det.

Måste prioritera grova brott

JO har vid flera tillfällen riktat kritik mot polisen och de långa handläggningstiderna. Bulletin har tidigare rapporterat om hur polisens bedrägerisektion i Stockholm är så pass överbelastad att ärenden med flera år på nacken inte ens har börjat utredas.

Ärendeobalanserna är så stora att vissa av bedrägeribrotten hinner preskriberas innan de utreds. Preskriptionstiden för bedrägeribrott av normalgraden är fem år.

Den aktuella förundersökningen gällande förskingring är därmed inte en isolerad händelse, konstaterar JO.

Enligt JO är det mycket angeläget att Polismyndigheten snarast kommer till rätta med ärendebalanserna varför regeringen och riksdagen uppmärksammas särskilt på de förhållanden som kommit fram.

Riksrevisionen har även i en granskningsrapport konstaterat att Polismyndigheten inte hanterar mängdbrotten, bland annat bedrägerier, på ett effektivt sätt och bedömt läget som allvarligt.

Polisen har i ett svar till JO angivit att alla sprängningar, skottlossningar och grova brott som sker i Stockholmsregionen tar upp all tid och att polisens resurser därför måste prioriteras.

Läs även: Välfärdsbrottens nota skenar – miljardbelopp försvinner

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu