Facebook noscript imageBerggren: Facebook hotar yttrandefriheten
R Berggren
Krönikörer
Berggren: Facebook hotar yttrandefriheten
Metas vd Mark Zuckerberg blir utfrågad och utskälld i senatsförhör av senatorn Josh Hawley (R). Det är svårt att tänka sig något liknande i Riksdagen, skriver Ronie Berggren. Foto: Jose Luis Magana/AP
Metas vd Mark Zuckerberg blir utfrågad och utskälld i senatsförhör av senatorn Josh Hawley (R). Det är svårt att tänka sig något liknande i Riksdagen, skriver Ronie Berggren. Foto: Jose Luis Magana/AP

Facebooks återkommande avstängningar eller begränsningar av svenskar som skriver på plattformen är ett hot mot yttrandefriheten. Rena lågstadiebedömningar görs av inlägg med efterföljande repressalier. I USA kallas sociala medie-företagens chefer till öppna utskottsförhör. Det är svårt att tänka sig att svenska politiker skulle göra något liknande, skriver Ronie Berggren.

2022 blev jag censurerad av Facebook när jag vid ett tillfälle kallade ryssarna barbarer (efter att ha sett videon där de kastrerade en ukrainsk man med kniv) och vid ett annat tillfälle kallade turkarna för imperialister efter deras flyganfall i norra Syrien.

Nu har det hänt igen. Jag skrev ett inlägg om varför USA måste slå till mot roten till problemen med de iranska proxyrörelserna – nämligen Iran själv, och attackera mål inne i Iran.

Facebook gjorde en lågstadieanalys av inlägget, bedömde att det var ”uppvigling till våld” och begränsade mina kontofunktioner.

Jag är långt ifrån den ende som drabbats. Häromdagen stängdes Ivar Arpi av för ett inlägg där Arpi skrev att Hamas gärna får ge upp och sluta mörda judar. Naturligtvis en vansinnig avstängning.

Meta, Facebooks ägare, gör begränsningar eller avstängningar till synes helt utan urskiljning.

Twitter var likadant förut

Det fanns en tid när Twitter var likadant.

Det mest högprofilerade exemplet är Donald Trump som stängdes av efter stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Under det nya ägandeskapet av Elon Musk (och det nya namnet X) så tycks plattformen blivit mer frihetsbejakande på ett sätt Facebook inte är.

Donald Trump hade fel i sina valfuskteorier. Men det farligaste väst kan göra är att censurera.

I USA har Metas/Facebooks högste chef Mark Zuckerberg och andra höga sociala medie-chefer kallats till utskottsförhör i kongressen när det kommit uppgifter om missförhållanden. Utskottsförhör som hålls öppet, med direktsändningar i TV. Inte sällan blir cheferna utskällda av de upprörda folkvalda i kongressen.

När de blir kallade är det bara att dyka upp och sedan försöka svara på frågor.

Inga förhör i riksdagen

Det är tyvärr svårt att se motsvarande hända i Sverige. Att Metas Sverigechef Martin Ingemansson eller Googles Sverigechef Anna Wikland blir uppläxade i öppna förhör i Sveriges riksdag.

Det är klent – rent av fegt – av våra svenska politiker.

För det är extra viktigt att värna vanliga medborgares frihet att öppet, utan repressalier, kunna utrycka sina åsikter. Skiljelinjen mellan det goda och det onda går inte mellan dem som har rätt och fel. Inom demokratin finns utrymme för båda, där ”rätt” och ”fel” slipas och utkristalliseras genom öppna debatter.

Skiljelinjen går mellan dem som tror på frihet som grundprincip och de som tror på kontroll som grundprincip. Här i väst borde det inte vara så svårt att begripa.

R Berggren

Ronie Berggren är författare till böckerna ”George W. Bush och det amerikanska presidentvalet år 2000” (2017) och ”Donald Trump - en synnerligen amerikansk president” (2020) och är akademiker med fokus på relationen mellan religion och politik.