Facebook noscript imageBerggren: Kalla Facebook till utskottsförhör i riksdagen
R Berggren
Krönikörer
Berggren: Kalla Facebook till utskottsförhör i riksdagen
I USA har Facebookägaren Metas vd Mark Zuckerberg kallats till kongressförhör och grillats av amerikanska politiker. Något liknande behöver ske i Sverige skriver Ronie Berggren. Foto: Jonas Ekströmer/TT/AP
I USA har Facebookägaren Metas vd Mark Zuckerberg kallats till kongressförhör och grillats av amerikanska politiker. Något liknande behöver ske i Sverige skriver Ronie Berggren. Foto: Jonas Ekströmer/TT/AP

Tusentals svenskar har fått inlägg på Facebook raderade, blivit avstängda eller begränsade. Det är dags för svenska politiker som värnar yttrandefriheten att sluta låta Meta (Facebooks ägarbolag) diktera svensk yttrandefrihet och istället sätta hårt mot hårt med tuff lagstiftning, skriver Ronie Berggren.

Jag har då återigen – räknar nu inte längre vilken gång i ordningen – blivit avstängd från Facebook.

Denna gång för att jag genom att återpublicera en tidigare publicerad länk till ett av mina egna podcastavsnitt bedömts ha försökt få gillningar, följare, eller delningar på ”ett missvisande sätt”. Vid tidigare tillfällen har jag stängts av för att jag kallat Turkiet för imperialister och ryssarna i Ukraina (i samband med att de kastrerade en ukrainsk fånge med kniv) för barbarer.

Jag är inte ensam.

Det finns tusentals svenskar som stängts av från framförallt Facebook, för liknande saker.

Det Facebook gör är att hämma den politiska yttrandefriheten.

I USA går det inte att göra, och amerikanska politiker har makt att kalla in Facebook/Metas CEO Mark Zuckerberg på hårda politiska kongressförhör.

Svenska partier som håller yttrandefriheten och det öppna politiska samtalet högt måste agera. I Sverige finns inte samma tvingande politiska makt som i USA. Men Facebook och andra som agerar frihetsvidrigt måste hållas ansvariga.

Utskottsförhör vore välkommet. Men därefter hård svensk lagstiftning om att internationella företag måste undvika att lägga sig i svenskars åsiktsbildning. I den mån sådan ska hanteras, ska det göras av svensk riksdag.

Meta har stora serveranläggningar i Luleå och ett direkt beroende finns av svensk välvillighet. Den välvilligheten bör finnas, men enbart om Meta spelar med i de regler som vi sätter.

Och i det avseendet bör Sverige tydligt markera att svenskars yttrandefrihet, oavsett vad som yttras, är en svensk angelägenhet. Inte Metas.

R Berggren

Ronie Berggren är författare till böckerna ”George W. Bush och det amerikanska presidentvalet år 2000” (2017) och ”Donald Trump - en synnerligen amerikansk president” (2020) och är akademiker med fokus på relationen mellan religion och politik.