Facebook noscript imageBerggren: Lär av El Salvador istället för att misstänkliggöra
R Berggren
Krönikörer
Berggren: Lär av El Salvador istället för att misstänkliggöra
Sverige kan lära sig av El Salvadors president Nayib Bukele, skriver Ronie Berggren. Foto: Jose Luis Magana/AP/Jonas Ekströmer/TT
Sverige kan lära sig av El Salvadors president Nayib Bukele, skriver Ronie Berggren. Foto: Jose Luis Magana/AP/Jonas Ekströmer/TT

Sverige kan dra lärdom av El Salvadors framgångsrika kamp mot gängen istället för att bara avfärda landet som totalitärt, skriver Ronie Berggren.

Dödsskjutningarna i Sverige - ofta kopplade till gänguppgörelser - har sedan 2018 varit mer än fyrtio per år. 2022 var antalet 62 och 2023, 54. 14 000 personer är aktiva i kriminella nätverk och ytterligare 48 000 kan kopplas till de kriminella nätverken som även infiltrerar Sveriges samhällsinstitutioner.

Det finns med denna bakgrund all anledning för Sverige att ta lärdom av El Salvador, där president Nayib Bukele den 4 februari vann sitt omval med nästan 85 procent av rösterna. Bakom 42-åringens framgång ligger den effektiva kampen mot de gäng som MS 13 och Barrio, som plågat El Salvador i mer än ett årtionde. 2015 bekräftades 6 657 mord i landet med då 6 miljoner invånare. Ett mord varje timme. ”Världens mordhuvudstad”, skrev The Guardian.

I mars 2022 förklarades undantagstillstånd: Massarresteringar och långa häktningstider möjliggjordes. Ett megafängelse byggdes med plats för fyrtiotusen fångar, där gängmedlemmarna kedjas till händer och fötter.

Har då denna kamp mot gängen fungerat? Statistiken är tydlig: 2019, under Bukeles första år som president, mördades 36 personer per hundratusen innevånare. 2023 hade den siffran sjunkit till 1,48 mord per hundratusen. Allt som allt mördades 2023 bara 154 personer i landet, vilket, med undantag för Kanada, var det lägsta mordantalet på hela den amerikanska kontinenten.

Allmänheten känner sig påtagligt tryggare och kan nu umgås öppet utan att rädas att gå in i fel stadsdel.

Man föreställer sig att Sverige – där utvecklingen går i motsatt riktning – skulle vilja lära av Nayib Bukeles framgång.

Men när Sveriges Radio gjorde ett inslag om landet, lade reportern Ivan Garcia inte betoning på framgången, utan på ”en mörk baksida” av kampen där över 70 000 spärrats in utan att åtals behöver väckas.

Denna baksida finns och diskuteras ingående i en rapport av tankesmedjan InSight Crime.

Men det är symptomatiskt för svensk media att istället för att vara öppen för att betrakta detta som en barnsjukdom av en drastisk men nödvändig uppstädning, börjar i fel ände, och därmed underminerar hela rättsreformen i de svenska lyssnarnas öron.

Ett felprioriterad fokus som påminner om när rikspolischef Dan Eliasson, efter att 22-åriga Alexandra Mezher mördats av en asylsökande 2016, satte främsta fokus på gärningsmannen och sa på SVT: ”Vad har den personen varit med om för någonting? Vilka omständigheter har den killen växt upp under? Vad är det för trauma han bär med sig?”

Det finns inget önskvärt i ökad repression för sakens skull. Men om ett samhälle är hotat av kriminella är repression och hårdare tag sannolikt det som måste till. Det går inte att att utrota de kriminella gängen med saft- och bulle-metoder. Det är inlåsning som fungerar.

Borde Sverige kopiera El Salvador rakt av? Sannolikt inte. Finns det saker som Sverige kan lära, om vi lägger ner vår självbild av att vara en humanitär supermakt. Ja, definitivt.

Ett land där rätt lärdomar från El Salvador dras är USA.

Den 22 februari talade president Bukele på den konservativa CPAC-konferensen och manade USA att agera innan de drabbades av samma öde som hade drabbat El Salvador där ledarna hade varit naiva.

Först framstod gängen som småbrottslingar, men de värvade unga och stegrade brottsverksamheten. Regeringarna i El Salvador reagerade inte. Allt blev allt värre. Gängen tog över valsystem och blev delaktiga i politiska partier. Stora delar av människors vardagsliv påverkades av gängen.

Nu har regeringen tagit itu med gängen. Men det har varit svårt.

El Salvador hade korrumperade domstolar som släppte gängmedlemmar fria.

När regeringen försökte ändra på det reagerade internationella NGO:s och etablerad media gjorde artiklar med vinklade bildsättningar.

Konsekvensen blev att man värnade institutioner, som en gång skapades för att betjäna folket, men som nu blivit korrumperade och istället bevakar sitt eget inflytande och makt.

En regering måste värna principerna bakom institutionerna, inte institutionerna i sig. Institutioner ska göra vad de är till för: Polisen måste skapa lag och ordning; Det juridiska systemet måste bringa rättvisa; Media måste vara fri, med idealet om att rapportera konsekvensneutralt.

Nationer som tappar fotfästet, gör det när detta går fel.

Men folket gjorde motstånd och El Salvador har nu gått från det farligaste landet i världen, till det tryggaste i den västliga hemisfären. ”El Salvadors folk har vaknat, och det kan ni också”, sa Bukele till applåder.

USA:s konservativa lyssnade och Sverige skulle göra gott i att också göra det.

R Berggren

Ronie Berggren är författare till böckerna ”George W. Bush och det amerikanska presidentvalet år 2000” (2017) och ”Donald Trump - en synnerligen amerikansk president” (2020) och är akademiker med fokus på relationen mellan religion och politik.