Facebook noscript imageBerggren: Nikki Haley gick i journalistens fälla om Trump
R Berggren
Krönikörer
Berggren: Nikki Haley gick i journalistens fälla om Trump
Nikki Haley gjorde ett misstag i en intervju på NBC:s Meet the Press, skriver Ronie Berggren.
Nikki Haley gjorde ett misstag i en intervju på NBC:s Meet the Press, skriver Ronie Berggren.

Som konservativ bör man inte förvänta sig att vänsterliberala journalister är ärliga. Det fick den republikanska presidentkandidaten Nikki Haley erfara när hon i söndags intervjuades på NBC:s Meet the Press.

Programledaren Kristen Welker ombad Haley att kommentera partirivalen Donald Trumps senaste domstolsprocesser. Nikki Haley sa:

– I don’t know what all the court cases are, I haven’t payed attention.

Programledaren Kristen Welker tog då upp den senaste händelsen och sade:

– The jury has now ruled, they have found him liable of sexual abuse. Do you not trust the jury, and their findings, ambassador?

Nikki Haley svarade:

– I absolutely trust the jury, and I think they made their decision based on the evidence.

Haley betonade dock att sådana saker inte ska avgöra om någon bör stå på en valsedel eller ej, det ska avgöras av det amerikanska folket. Programledaren pressade vidare, genom att trycka på det sexuella övergreppet:

– Why give him a pass on this issue, where a jury has found him liable for sexual abuse?

Haley svarade att hon inte gav Trump något frikort alls och fortsatte sedan att prata om sina frågor, issues.

Det intressanta i replikskiftet är dock programledaren Kristen Welkers kategoriska utlåtande om Trumps påstådda sexuella övergrepp.

Stämde Trump för våldtäkt 2023

Bakgrunden handlar om att den kvinnliga journalisten E Jean Carroll stämde Trump för våldtäkt 2023.

Våldtäkten hade begåtts någon gång i mitten av 1990-talet och ska enligt Carroll ha utförts i ett omklädningsrum på Bergdorf Goodmans lyxgalleria på Manhattan.

Det finns dock flera saker av vikt att anmärka. Dels hade någon polisanmälan aldrig gjorts där och då. Därför finns heller inga bevis att ta ställning till, utan enbart E Jean Carrolls trettio år gamla redogörelse.

Trump förnekar att det hänt, eller att han ens träffat E Jean Carroll (de har dock fotats tillsammans, vilket knappast var ovanligt för en kändis som Trump). Att så lång tid förlöpt innebär också att preskriptionstiden för ett brottsåtal löpt ut. Således är det inte en brottsrättegång och Trump kan inte dömas till fängelse för den påstådda missgärningen.

Civilrättsligt mål

Det handlar istället om ett civilrättsligt mål, i syfte att få ersättning för övergreppet.

New York stiftade 2023 en lag som möjliggjorde en lucka på ett års tid för att göra anmälningar även i de fall där preskriptionstiden egentligen löpt ut. Denna lucka använde sig E Jean Carroll av så fort tillfälle gavs.

I den civilrättsliga domstolen finns inte samma ribba som i en brottsmålsdomstol. Man är inte oskyldig tills motsatsen bevisats.

I E Jean Carrolls fall hade juryn bara att ta ställning till huruvida de ansåg att det var mer än femtio procent troligt att hennes berättelse stämde.

Det ansåg de.

Men trots att hon hävdat våldtäkt, så ansåg juryn att det inte gick att stärka och Trump fälldes således för sexuellt övergrepp, inte våldtäkt. Det gjordes 2023.

Trump dömdes då att betala fem miljoner dollar. Det bör sägas att Trump själv valde att inte vara med på rättegången, han fann allt så absurt att han spelade golf i Europa istället.

Men sedan han fälldes har han varvat att hävda sin oskuld med att prata kritiskt/negativt/nedlåtande om E Jean Carroll.

Det sistnämnda förbjöd domstolen honom att göra, men Trump being Trump, fortsatte han förstås. Därför blev han stämd också för förtal, och dömdes för det till 83 miljoner dollar i böter till E Jean Carroll. Trump avfärdar allt som en häxjakt och har överklagat.

Den bakgrunden kände Nikki Haley inte till, men fick fallet presenterat för sig som om att Trump vore en dömd brottsling när det handlar om att han förlorat en stämning.

Inte att något brott har bevisats. Det betyder inte att Trump nödvändigtvis är oskyldig. Ord står mot ord. Men omständigheterna i fallet (där även fler mycket uppseendeväckande detaljer finns, som får sparas till annat tillfälle) gör att situationen inte presenterades för Nikki Haley på ett tillbörligt sätt när hon ombads kommentera rättsprocessen på MSNBC.

Genom att så snabbt svara att hon litade på juryn och att de baserat sitt beslut på bevis, faller hon in i just den kategori som Trump och dennes väljare så innerligt avskyr: de som litar för lättvindigt på mainstreammedia, och således visar att de förmodligen själva är en del av de så hatade etablissemanget som jagar Trump med blåslampa.

Lärdomen för Nikki Haley borde vara: ett effektivt motstånd mot Trump bör för att vinna konservativas förtroende, drivas på den konservativa planhalvan, inte i mainstreammedia, som förleder.

R Berggren

Ronie Berggren är författare till böckerna ”George W. Bush och det amerikanska presidentvalet år 2000” (2017) och ”Donald Trump - en synnerligen amerikansk president” (2020) och är akademiker med fokus på relationen mellan religion och politik.