Facebook noscript imageBergvägg eller krigsskepp? - HMS Göta Lejon blev svenska flottans stolthet
Fokus
Bergvägg eller krigsskepp? - HMS Göta Lejon blev svenska flottans stolthet
Skepp eller bergvägg? Ser du HMS Göta Lejon på sin krigsförtöjningsplats? Foto: Försvarsmakten
Skepp eller bergvägg? Ser du HMS Göta Lejon på sin krigsförtöjningsplats? Foto: Försvarsmakten

I en tid med ryska stridstränade delfiner och robotraketer går vi tillbaka till andra världskriget och kalla kriget och noterar den svenska skickligheten i kamouflage. Kryssaren HMS Göta Lejon var expert i att gömma sig i den svenska skärgården.

Den aktuella situationen i Europa har gjort frågan om Nato till Sveriges mest omdiskuterade ämne. Även ovissheten kring hur tålig det inhemska försvaret är har stulit mycket fokus och sedemera inneburit att regeringen föreslagit att det militära utgifterna ska uppgå till två procent av Sveriges BNP.

Det fanns en tid då den svenska militären var betydligt bättre rustad och bestod av flera innovativa lösningar för att skydda svensk mark, luft och vatten. Kort efter andra världskrigets slut och kalla krigets början hittar vi flera viktiga grundbultar i den svenska flottans historia. Bland annat fanns krigsfartyget HMS Göta Lejon som både markant och diskret patrullerade över det svenska vattnet.

HMS Göta Lejon - expert på kamouflage

HMS Göta Lejon var en kryssare i den svenska flottan som sjösattes två månader efter andra världskrigets slut. Konstruktion och montering av skeppet påbörjades 1943, flera år försenat på grund av bristen på material till följd av kriget, av Eriksbergs varv i Göteborg. Monteringen av skeppet försenades dessutom ytterligare efter att varvsstrejk stoppat produktion och montering.
Fartyget var det andra av två fartyg i Tre Kronor-klassen och var, tillsammans med sitt systerfartyg, det största krigsfartyget som någonsin ingått i den svenska flottan.

Förutom att vara en av de större namnen ute på svenskt vatten under mitten på 1900-talet var fartyget även expert på att kamouflera sig i den svenska skärgården.

Som komplement till det kamouflagemålade fartyget sattes även kamouflagenät upp för att dölja HMS Göta Lejon när den låg på sin krigsförtöjningsplats intill en bergvägg i den svenska skärgården.

I försvarsmaktens serie ”Om kriget kom” syns bilder från HMS Göta Lejons användning av kamouflage.

Även i en informationsvideo från 60-talet visar man användningen av kamouflage ombord på HMS Göta Lejon.

Skeppet är täckt med nät och smälter lätt in i bergväggen. Foto: Försvarsmakten
Den svenska flottan har länge använt sig av kamouflage i skärgården. Foto: Försvarsmakten

Läs även: Experten om stridstränade delfiner: ”Du har inte en chans”

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu