Flera kritiserar nu polisens val att anställa en beslöjad kvinna som receptionist på lokala poliskontoret i Järva. Vissa undrar om hedersutsatta kvinnor kommer våga göra en anmälan.
”Nu gör polisen bort sig”, skriver en kvinna på Facebook.
Under onsdagen meddelade polisen i Järva i ett Facebookinlägg att deras lokalkontor kommer vara bemannat två dagar i veckan, vilket senare kan komma att utökas. Beskedet har välkomnats av många i lokalområdet.
Samtidigt har en kontrovers blossat upp i kommentarsfältet efter att det visat sig att en kvinna med slöja arbetar i receptionen, vilket illustreras på bilden.
Hennes religiösa klädsel har bland annat väckt starka reaktioner hos vissa som ifrågasätter vad som anses vara en neutral klädkod inom myndigheten. Vissa undrar om hedersutsatta kvinnor kommer våga göra en anmälan.
”Nu gör polisen bort sig. Vågar förföljda flickor göra anmälan hos en person som signalerar värderingar från Mena-länderna? Skulle inte tro det”, lyder en kommentar.
Polisens föreskrifter
I slutet av november reviderade Polisen sina interna föreskrifter om uniformer. Men trots bred intern förankring valde polisledningen att köra över förslaget om förbud mot slöja i sista stund. I de nya reglerna är det fortsatt fritt fram att bära slöja och huvudduk vid ”all form av tjänstgöring”, vilket inkluderar yttre tjänst.
I december förra året intervjuade Bulletin Patrik Danielsson, nationellt samordnande huvudskyddsombud på Polisförbundet. Han sa då att en polisuniform ska vara likformig och neutral från både politiska och religiösa ställningstaganden.
– En uniform ska symbolisera myndighetsutövning och den ska vara neutral för att inte ge anledning att ifrågasätta polisens objektivitet, säger han.
Enligt en EU-dom får slöja förbjudas på arbetsplatser. Men förbudet måste grunda sig i ett verkligt behov och det får inte riktas mot en specifik religiös grupp utan samtliga anställda.
Bulletin söker polisen i Järva för en kommentar.
Läs även: Här bor journalisterna – ny rapport visar