Bor du på Södermalm i Stockholm? I så fall delar du stadsdel med drygt 1 000 journalister och du har i genomsnitt 40 meter till närmaste journalist. Detta enligt en ny rapport från Institutet för mediestudier, som också visar att det bor fler journalister på Södermalm än i hela Norrland.
Kartläggningen utgår ifrån var de yrkesverksamma medlemmarna i Journalistförbundet är bosatta någonstans.
– Det betyder såklart att vi inte fångar alla journalister. Det finns journalister som inte är medlemmar och det kan finnas prickar här som inte är yrkesverksamma journalister just nu i alla fall, säger den ansvarige för kartläggningen Leo Wallentin vid ett seminarium om rapporten.
Han tillägger att det också kan vara så att anslutningsgraden är lägre i vissa delar av landet än andra.
Drygt 1 000 journalister på Södermalm
I likhet med de tidigare kartläggningarna 2015 och 2018 är Södermalm även i år kraftigt överrepresenterat vad gäller journalister. Totalt är det över 1 000 journalister som är bosatta i Stockholms södra stadsdel.
Det är fler än vad det bor i hela Norrland, där drygt 900 journalister står skrivna.
En tendens i årets undersökning är dock att snedfördelningen jämfört med andra stadsdelar i huvudstaden håller på att jämnas ut.
Stockholm är heller inte unikt vad gäller snedfördelningen i vilka stadsdelar journalister är bosatta. I exempelvis Göteborg är en stor del av journalistkåren koncentrerade till området Majorna-Linné.
– Man kan faktiskt hitta städer med värre snedfördelning mellan olika stadsdelar och olika halvor av staden, säger Leo Wallentin och fortsätter:
– Men vi har en kombination här av att det bor väldigt många journalister i Stockholm, att Södermalm är tätbefolkat till att börja med och att vi har en snedfördelning mellan stadsdelarna i Stockholm.
Enligt kartläggningen minskar dessutom antalet journalister överlag. Det tror rapportförfattarna är en anledning till den minskade koncentrationen av journalister på just Södermalm i Stockholm, eftersom andelen journalister där minskar i högre takt än resten av huvudstaden.
– Vi gissar att det är så, för att annars skulle det ha varit väldigt många journalister som flyttat i Stockholm på ganska kort tid, säger Wallentin.
Underrepresentation i glesbygd och utsatta områden
Rapporten visar att majoriteten av journalisterna bor i landets storstäder och i synnerhet i Stockholm. Det särskiljer yrkeskåren från den arbetande befolkningen i stort.
”94 procent av de yrkesverksamma journalisterna bor i tätort, att jämföra med 88 procent av alla svenskar i arbetsför ålder”, står det i rapporten.
Resultatet skiljer sig från kartläggningen 2018, där det var 96 procent av yrkeskåren som bodde i tätort medan den totala andelen svenskar som bor i tätort har ökat under samma period.
Det enda län där journalisterna inte är mer koncentrerade till tätorten jämfört med befolkningen i stort är Kalmar.
I landets ”utsatta områden” råder också en underrepresentation av journalister där 1,8 procent av de yrkesverksamma är bosatta, jämfört med drygt 5 procent av Sveriges befolkning. I ”särskilt utsatta områden” bor knappt 0,4 procent av journalistkåren, i jämförelse med 2 procent av befolkningen.
Bor i ”miljöpartistiska” områden
I övrigt bor journalister i större utsträckning än resten av befolkningen i områden där medianinkomsten är högre än vad den är för hela landet.
De bor också i valdistrikt där miljöpartistiska väljare är kraftigt överrepresenterade i jämförelse med resten av befolkningen, medan SD-väljare är underrepresenterade.
”Mönstret är till stor del en effekt av att journalisterna är överrepresenterade i storstäderna, och hur röstningsmönstret ser ut där”, skriver rapportförfattarna.