Facebook noscript image”Bob” ska stoppa ung gängkriminalitet
Nyheter
”Bob” ska stoppa ung gängkriminalitet
Foto: Mikaela Landeström/TT
Foto: Mikaela Landeström/TT

Polisen, Socialstyrelsen samt SiS, Statens institutionsstyrelse, redovisade under måndagsförmiddagen ett nytt förslag för att bryta isocialiseringen av barn och unga till kriminella nätverk. Sedan 2016 har 48 personer under 20 år skjutits ihjäl, samtidigt som 163 blivit skottskadade under samma period.

Vid 11-tiden på måndagen höll Socialstyrelse, Statens instiutionsstyrelse och Polismyndigheten pressträff för att redovisa ett förslag för att lyckas bryta insocialiseringen av barn och unga till kriminella nätverk. I förslaget ska en struktur för systematisk och långsiktig samverkan mellan olika myndigheter, men även andra aktörer, på nationell, regional och lokal nivå presenteras, skriver Polismyndigheten i ett pressmeddelande.

– Vi måste arbeta ännu tätare tillsammans för att vända utvecklingen i samhället och fånga upp de barn som idag är involverade i den kriminella världen. Samhället är inte rustat för underåriga begår så grova brott som vi ser idag. Därför behövs en mycket mer utvecklad samverkan än vad vi har idag, säger Carin Götblad, polismästare på Nationella operativa avdelningen.

Den tilltagande insocialiseringen och rekryteringen av unga till organiserad brottslighet är dock inte de enda syftet med förslaget, även möjligheten till att säkerställa ändamålsenliga åtgärder när barn och unga är inblandade i grov kriminalitet är ett fokusområde.

Förslaget: Bob

Den 29 september lämnades förslaget in. Det innefattar bland annat att upprätta omkring 90 lokala råd som delats upp på de lokalpolisområden som finns i landet. Polis, socialtjänst, barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, och andra representanter ska vara delaktiga i rådet. Finns det behov kan även SiS och Kriminalvården, samt personer ur det allmänna, näringslivet eller fastighetsägare vara delaktiga.

Syftet är att samordna insatser för att kraftsamla kring individer som anses ha särskilda problembilder samt att stötta familjer och andra grupper med koppling till den aktuelle individen. Förslaget har fått namnet Bob, barn och unga i organiserad brottslighet.

– Med en satsning på Bob kan vi få ett mer strukturerat arbete där en regional och en nationell nivå stödjer arbetet i lokalpolisområdena bättre i dessa frågor, och får till mer naturliga plattformar där vi kan arbeta tillsammans med socialtjänst, skolan, hälso- och sjukvård, kriminalvården och andra aktörer i samhället, säger Per Wadhed, chef på polisens sekretariat för myndighetssamverkan.

När förslaget redovisats kommer regeringen ta ställning till hur arbetet ska fortsätta vidare.

– Vi tror att det kommer att underlätta att få genomslag i det praktiska arbetet genom att fler aktörer drar åt samma håll i ärenden som rör de yngsta individerna inom gängkriminaliteten. Arbetet behöver bli mer långsiktigt och uthålligt och finna former för skarp träffsäkerhet för att kunna avbryta unga kriminellas nyligen påbörjade brottskarriär. Förslaget kommer att bli en satsning där samtliga av samhällets förmågor aktiveras och samverkar för att agera mot problemområdet, säger Per Wadhed.

Så många har skjutits ihjäl

Sedan 2016 har 48 personer som varit under 20 år skjutits ihjäl, rapporterar Sveriges Radios P3 Nyheter. Även 163 personer under 20 har skadats i skjutningar under samma period.

Antalet döda i samband med skjutvapenvåld under perioden, november 2016 till september 2023, är totalt 312 personer.

Tre gånger så många 15-åringar har i år dömts för mord och dråp som under hela förra året.

– Skiljer vi ut 15-åringar blir statistiken väldigt talande. Under årets första åtta månader har antalet 15-åringar som döms för mord och dråp till sluten ungdomsvård tredubblats om vi jämför med tidigare helår, säger Sandahl vid en pressträff.

Läs även: Hjort: När verkligheten kommer ikapp den gröna drömmen

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu