Miljö- och klimatminister och Miljöpartiets språkrör Per Bolund vill förbjuda användningen av fossila bränslen. Beskedet kom under måndagen strax efter att FN:s klimatpanel IPCC:s rapport publicerats. Enligt rapporten kommer planetens medeltemperatur att öka med 1,5 grader inom 20 år.
– Nu krävs det att alla faktiskt tar ett ansvar och är den vuxna i rummet, säger Per Bolund.
Enligt en klimatrapport från IPCC kommer jordens medeltemperatur att passera 1,5 graders uppvärmning inom loppet av 20 år.
Per Bolund (MP) menar att rapporten har skickat en stark varningssignal till ledare i världen. Han vill nu se drastiska åtgärder för att ta itu med klimatförändringarna.
– Vi måste nu tag steget och förbjuda användningen av fossila bränslen. Sätta ett stoppdatum för när vi ska sälja sista droppen olja och vi måste också se till att vi sätter ett stoppdatum för bilar som är beroende av fossila bränslen, säger Per Bolund till SVT.
– Nu krävs det att alla faktiskt tar ett ansvar och är den vuxna i rummet, forsätter han.
Läs även: Miljöpartiet under riksdagsspärren i Skops senaste undersökning
I ett Twitter-inlägg skriver Bolund att han vill förbjuda försäljningen av fossila bränslen som diesel och bensin helt.
”Vi har nu mindre än tio år på oss med den koldioxidbudget som vetenskapen ger oss. Klarar vi inte det är 1,5-gradersmålet förlorat. Så det finns ingen tid att vänta. Miljöpartiet vill bland annat gå fram med förbud mot utvinning och användning av fossila bränslen”, skriver Per Bolund på Twitter.
Han bekräftar sin ståndpunkt i Dagens Nyheter.
– Vi behöver se över klimatmålen, öka ambitionerna och sätta skarpare mål. De är ju baserade på de tidigare rapporterna. Från Miljöpartiets sida vill vi se ett stoppdatum för att använda fossila bränslen och ett stoppdatum nu för att utvinna fossila bränslen och när man ska sluta sälja fossildrivna bilar, säger Bolund till DN.
Läs även: Lokal Grön Ungdomförening ville debattera Ungsvenskarna – riksorganisationen förbjöd
Läs även: Tillfällig ändring i miljöbalken för Cementa – får åtta månaders frist