En utsvävande vd för Bonnier Books UK som gillade att åka helikopter, dansa konga och ordna stora fester, och Bonniers aggressiva strategi att expandera och köpa förlag i Storbritannien slutade med förskräckelse. Bonnier Books UK stämmer sina tidigare revisorer Haysmacintyre på en miljard kronor. Det handlar om att revisorerna inte varnat för bolag som varit på randen till konkurs.
Bonnier Books UK stämmer sin tidigare revisionsfirma Haysmacintyre LLP på motsvarande en miljard kronor. Finanschefen på Bonnier Books Jim Zetterlund uttalar sig i det senaste numret av nättidningen Svensk Bokhandel om stämningen. I slutet av januari 2021 lämnade Bonniers in stämningsansökan till High Court of Justice i London.
Revisionsbyrån Haysmacintyre anklagas för att ha brustit i sin granskning vilket lett till kostnader i miljardklassen för förlaget. Även den tidigare brittiske vd:n Richard Johnsons utgifter i miljonklassen som betalats av förlaget kritiseras. Johnson omfattas dock inte av stämningen.
Bonnier Books finanschef Jim Zetterlund säger att det dröjer till hösten innan det är dags för en så kallad ”case management conference” där domstolen kommer att bilda sig en uppfattning om vad som är pudelns kärna.
Både Haysmacintyre och Johnson tillbakavisar anklagelserna.
Läs även: Avanzas aktieanalys: Män gillar rik och kvinnor trygghet
50 sidor stämningsansökan
I senaste Förlagspodden diskuterar förläggaren Kristoffer Lind och journalisten Lasse Winkler miljardstämningen. Förlagspodden har läst den brittiska stämningsansökan på 50 sidor. Stämningen rör det som har hänt mellan 2013 och 2018. Ett problem har varit Bonnier Book UK:s kassaflöde som varit negativt och som skilt sig från resultatet med en miljard kronor.
Samtidigt sägs Bonniers ha önskat satsa på en expansiv verksamhet vilket var skälet till att den karismatiske kongadansande Richard Johnson, som egentligen är utbildad till revisor, rekryterades. Bonniers ville bli stora i Storbritannien. De valde en aggressiv strategi som gick ut på att köpa flera förlag, satsa på bokrättigheter, ge stora förskott och så vidare. Kostnaderna uppgick enligt det brittiska nyhetsbrevet SHuSH (Sutherland House Non-Fiction Newsletter) till 84 miljoner pund.
Johnsons avsikt var att dubbla förlagets inkomster från 52 miljoner pund till 100 miljoner pund på två år. Men i nyhetsbrevet påpekas att de flesta etablerade förläggare anser sig lyckligt lottade om de lyckas öka tillväxten med tre till fem procent på ett antal år.
Johnson redogjorde för sina storslagna planer 2014. Därefter lockades ett antal anställda över till Bonniers från konkurrerande förlag med löften om feta arvoden, ett antal start-ups lanserades och flera förlag förvärvades, bland annat ett förlag för erotisk skönlitteratur. Om det tog tolv månader att ge ut böcker på andra förlag så garanterade Johnson att en bok kunde komma ut på tre månader hos Bonnier Books UK.
Bonnierledningen gillar att hänga med oss
Angående de omtalade kongapartyna på förlaget citeras Johnson i nyhetsbrevet SHuSH: ”Festerna är lite galna och jag klär mig i vad som önskas för att böckerna ska sälja, för att kunna göra reklam i Richard Branson-stil”. Johnson tillägger också att ledningen för Bonnierförlagen ”tillbringar mer och mer tid här, inte bara för att vi är ett företag i tillväxt, utan därför att de uppskattar att hänga med oss och vara del av det”.
Ett annat problem har varit ansvarsfördelningen mellan styrelse, vd och revisorer. Hela udden i stämningen riktas mot de tidigare revisorerna och deras oförmåga att kontrollera kvitton eller vad som verkligen har stått i bokföringen eller att markera när bolag har varit konkursmässiga.
– Bonnier har haft en galning som chef, säger Kristoffer Lind i Förlagspodden.
– De facto har Bonniers drivit ett mycket misskött företag och de borde sett det. Man hade sina misstankar i bokbranschen. Varför lyssnade inte Bonniers, frågar Lasse Winkler i Förlagspodden och lägger över ansvaret på styrelsen och ägarna.
Försäljningen ökade
Vd Richard Johnson som tidigare köpt facklitteraturförlaget Weldon Owen lyckades de sista veckorna 2016 nå sitt mål om en årlig inkomst på 100 miljoner pund. Det blev mer champagne och pressreleaser. Första halvåret 2018 var Bonnier Books UK förlagsstjärnan hos de brittiska bokhandlarna. Försäljningen ökade med 53 procent. Fast då hade redan Richard Johnson lämnat.
Men om inkomsterna steg till himlen så gjorde även kostnaderna det. Förlusterna i det gemensamma resultatet för Bonnierförlagen uppgick till 19 miljoner pund de fyra första månaderna 2018. Det berodde på den brittiska verksamhetens negativa effekt på resultatet.
Historierna om Richard Johnson är många. Han lär ha haft en förkärlek för att förflytta sig med helikopter. Enligt Förlagspodden, lät han också Bonniers betala sina semestrar. Han godkände sina egna konsultarvoden. Revisorerna kritiseras för att ha nöjt sig med ofullständiga svar från vd.
En bra tumregel
Samtidigt diskuterar Förlagspodden om inte styrelsen borde granskat materialet innan det godkänts på olika styrelsemöten. Dessutom borde Bonniers känt till hur expansiv Johnson var. Bland annat var han känd för en sommarfest som uppges ha kostat flera hundratusen och dit han anlände i helikopter. Lasse Winkler undrar varför Bonniers accepterat en så aggressiv tillväxtstrategi och godkänt det sätt kostnaderna aktiverades på.
Bonniers koncernrevisorer PwC i Sverige reagerade på kostnaderna i Storbritannien 2016 och upplyste dåvarande Bonnierförlagens ledning. Det är oklart om denna reagerade tillräckligt snabbt. Advokaterna skriver i stämningen att prognoserna var felaktiga och att siffrorna inte stämde. Bland annat fick Jim Zetterlund, nuvarande finanschef i Bonnier Books, rensa upp.
– En bra tumregel är att har man en vd som åker mycket helikopter och gör av med 250 000 kronor utan kvitton i Dubai, då ska man kanske leta efter en ny vd, säger Kristoffer Lind.
Nyhetsbrevet SHuSH avslutar med: ”wtf” tänkte egentligen svenskarna? Ett antal erfarna förlagsdirektörer rullar tärning för att genomföra ett onödigt riskfyllt uppdrag som går ut på att dubbla bolagets storlek på rekordtid genom att expandera i alla riktningar samtidigt.
”Är dom förvånade över att det misslyckades?”
Läs även:Charlie Weimers (SD): Migrationstrycket kommer att tvinga fram nya asylsystem
fakta
Hur kassaflödet påverkas i en expansiv verksamhet samt Bonniergruppens organisation
Skillnaden mellan Bonnier Books UK resultat och kassaflöde uppges uppgå till en miljard kronor. I en expansiv verksamhet kan det negativa kassaflödet förklaras med att omsättningen ökar och kundfordringar växer och mer pengar binds i lager för att möta försäljningstillväxten. Det stora negativa kassaflödet kan också bero på att resultatet inte har belastats med kostnader utan att dessa bokats upp som till exempel produktutvecklingskostnader, goodwill-poster eller varför inte, förskott till författare som sedan inte levererat, i balansräkningen.
Det av familjen Bonnier privatägda Albert Bonnier AB är moderbolag till Bonnier Group som har verksamhet i 14 länder och omsatte 20,8 miljarder kronor 2019. Bonnier AB är ett helägt dotterbolag till Bonnier Group och Bonnier Books AB är ett helägt dotterbolag till Bonnier AB. Bonnier Books har förlagsverksamhet i sex länder: Finland, Tyskland, Norge, Polen, Sverige och Storbritannien. I Storbritannien heter förlagsverksamheten Bonnier Books UK.