Bostadsbyggandet minskar som ett resultat av stigande materialpriser och ökande inflation, höjda boräntor och försvagad ekonomi för hushållen.
Antalet påbörjade bostadsbyggen i flerbostads- och småhus förväntas sjunka med nästan 17 procent under 2022 och med ytterligare 20 procent, ned till 45 100 enheter under 2023, enligt Byggföretagens beräkningar.
Samtidigt förblir bostadsbristen i landet stor. Enligt Boverket bör det byggas runt 60 000 bostäder årligen under det kommande decenniet. Drygt sju av tio av dessa bostäder behöver tillkomma i de tre storstadsregionerna.
Stigande materialpriser och högre räntor dämpar
Det är stigande materialpriser till följd av de de skenande energi- och drivmedelspriserna som påverkar byggsektorn negativt. Stål- och plåtpriserna har rusat uppåt med 40 till 50 procent, och det är brist på byggmaterial som kakel, trä och armeringsjärn.
– Cementkrisen, stigande materialpriser, svagare hushållsekonomier, höjda räntor och fortsatta kreditrestriktioner för hushåll i behov av lånefinansiering är alla faktorer som påverkar bostadsproduktionen negativt, varnar Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd i ett pressmeddelande
I veckan höjde tre svenska banker sina bundna bolåneräntor med upp till 0,55 procentenheter med omedelbar verkan. Då inflationen förväntas uppnå nivåer som inte uppmätts sedan tidigt 90-tal lär de fortsätta uppåt.
Läs även: Fler banker höjer boräntorna på grund av stigande upplåningskostnader
Cementkrisen är inte över
– Cementbristen slår hårdare mot offentliga anläggningsinvesteringar än privata under 2022–2023. Det är främst offentliga väg- och järnvägsprojekt som berörs, säger Elmsäter-Svärd.
Cementproducenten Cementas brytningstillstånd sträcker sig bara till slutet av året. Det tidsbestämda tillståndet har överklagats av miljöorganisationer som Greenpeace och Naturskyddsföreningen. Cementa får dock fortsätta att bryta kalk vid sin anläggning i Slite under tiden som ärendet prövas av Högsta förvaltningsdomstolen.
Anläggningen står för tre fjärdedelar av landets cementproduktion. Byggbranschen har varnat att ett produktionsstopp skulle leda till omfattande varsel och en stor påverkan på både pågående och planerade projekt.
Läs även: Ny överklagan av Cementas förlängda kalkbrytningstillstånd