Facebook noscript imageBRÅ: Stor kartläggning av polisanmälda brott mot barn
Nyheter
BRÅ: Stor kartläggning av polisanmälda brott mot barn
Foto: Jessica Gow/Fredrik Sandberg/TT (arkivbild)
Foto: Jessica Gow/Fredrik Sandberg/TT (arkivbild)

Brottsförebyggande rådet ser tydliga mönster i den polisanmälda brottsligheten gällande barn och man ser även att sociala medier har en stor roll i brottsligheten som barn och unga utsätts för. Totalt har man undersökt 120 000 polisanmälningar med målsägare i åldrarna 7–15 år under åren 2018–2020.

I en ny studie kan Brå konstatera flera mönster bland brott med unga målsägare. De tre största brottstyperna bland de anmälda brotten mot barn är olaga hot och ofredande samt misshandel. Tillsammans står brottstyperna för närmare 70 procent av brotten.

I brotten mot flickor var sexualbrott den kategori som stod ut, 27 procent. I samma kategori var endast 4 procent av de utsatta pojkar.

Studien visar även att 75 procent av gärningspersonerna i de anmälda brotten är pojkar eller män. Ofta handlar det om barn eller manliga vårdnadshavare.

Olika platser

Studien har även kommit fram till att platserna där brotten utövats varierar beroende på såväl kön som ålder. Brotten mot flickor har i högre grad skett på sociala medier, samtidigt som brottsutsatta pojkar i högre grad drabbats i skolmiljö. När det gäller de yngsta barnen har brotten i första hand innefattat våld som skett i hemmet. Äldre barn drabbas på varierande platser, många gånger på sociala medier, offentliga miljöer och i skolmiljö.

Brå ser även att vissa grupper av barn lever med en stor samlad utsatthet. Orsaken ligger dels i brottsutsattheten i sig, dels på grund av andra sårbarheter hos barnet eller brister i uppväxtmiljön.

– Samhället har enligt lag en särskild skyldighet att skydda alla barn från att utsättas för brott, men det framstår som särskilt viktigt att de mest utsatta och sårbara barnen upptäcks, skyddas och erbjuds stöd. I studien blir det tydligt att både skolan, socialtjänsten och polisen har viktiga roller för att barns brottsutsatthet ska upptäckas och för att barnen ska få rätt stöd, säger Lisa Westfelt, utredare på Brå i ett pressmeddelande.

Sociala medier

Sociala medier spelar även en roll i brott som barn blir utsatta för. Brott som sker i det fysiska rummet kan även ha en växelverkan mellan händelser på sociala medier.

– Ungas sociala liv utspelar sig i båda dessa världar, och den här nära kopplingen mellan det som sker på sociala medier och i det fysiska rummet är viktigt att ha i åtanke i det brottsförebyggande arbetet när det gäller brott som drabbar barn, säger Monika Sellgren Karlsson, utredare på Brå.

Läs även: Regeringen vill tillåta biometriska data vid brottsutredningar

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu