Facebook noscript imageBrittiska myndighetens krav till bolagen: Kvotera in kvinnor och icke-vita
Nyheter
Brittiska myndighetens krav till bolagen: Kvotera in kvinnor och icke-vita
Genrebild. Foto: bestpicko.com/Flickr
Genrebild. Foto: bestpicko.com/Flickr

En brittisk tillsynsmyndighet kräver ökad mångfald i ledningen hos Storbritanniens stora företag. Kravet innebär att bolagens styrelser ska bestå av minst 40 procent kvinnor samt inneha en person av icke-vit etnisk börd på en ledarskapsposition, rapporterar Reuters.

The Financial Conduct Authority, FCA, Storbritanniens finansiella tillsynsmyndighet, kräver att fler kvinnor och icke-vita minoriteter placeras på ledarskapspositioner i landets större bolag. Kraven – som är rekommenderande (bolagen agerar på frivillig basis) – innebär bland annat att minst 40 procent av styrelseledamöter ska vara kvinnor.

FCA har också föreslagit att minst en ledande befattning såsom bolagsordförande, verkställande direktör eller ekonomichef, ska innehas av en kvinna (eller person som identifierar sig som kvinna) och minst en styrelseledamot bör ha en icke-vit etnisk bakgrund.

– Företag måste fortsätta att fokusera på att utveckla sina styrelser med en bredd av perspektiv och att stärka möjligheten för diverse talanger att klättra till ledande positioner, säger Joe Fitzsimons, policyrådgivare på Institute of Directors, IoD.

IoD är en brittisk organisation bestående av företagsledare och entreprenörer som arbetar med olika frågor rörande entreprenörskap och företagsstyrning.

Läs även: Storbritannien betalar Frankrike för att stoppa båtmigranter

Målet är att öka mångfalden

I dagens läge består 33 procent av Storbritanniens 350 största börsnoterade bolagsstyrelser av kvinnor. Däremot har de 100 största London-noterade bolagen inte haft samma utveckling när det kommer till icke-vita personer i bolagsstyrelserna.

FCA utesluter inte att man i framtiden kommer att utvidga målsättningen till att inkludera personer med en viss sexuell läggning, funktionsnedsättning och/eller personer med lägre socioekonomisk bakgrund.

– Vi kommer eventuellt att utvidga målsättningen till att även gälla lägre nivåer än företagsledningen, säger en representant till Reuters.

Mångfaldsmålen kommer att gälla brittiska och utländska företag med aktier i antingen premium- eller standardnoteringssegmenten på Londonbörsen.

Om förslagen blir verklighet kommer 1 106 företag att påverkas. Skulle företagen misslyckas med att uppnå målsättningen blir de tvungna att förklara för sina aktieägare varför de har misslyckats i sina årliga rapport.

Förslagen väntas träda i kraft i slutet av 2021 efter ett offentligt samråd.

Läs även: Storbritannien vill använda app för att stoppa våldet mot kvinnor

Läs även: Storbritannien föreslår ”radikala” förändringar av migrationspolitiken

Robert Stenberg

Statsvetare, student på Örebro universitet. Tips mottages på robert.stenberg@bulletin.nu