Den brittiska regeringen har lagt fram ett förslag som den själv beskriver som den mest radikala förändringen av migrationspolitiken på flera årtionden. Personer som tar sig till landet olagligt kommer nu att kunna dömas till fyra års fängelse. Kritiker anklagar regeringen för att kriminalisera flyktingar.
”Den här lagstiftningen levererar det som det brittiska folket har röstat för gång på gång – att Storbritannien tar full kontroll över sina gränser”, säger inrikesminister Priti Patel i ett pressmeddelande.
Förslaget innebär bland annat att den som medvetet försöker ta sig till Storbritannien olagligt – vilket omfattar dem som tar sig dit i småbåtar över Engelska kanalen – kan dömas till upp till fyra års fängelse.
Läs även: Migrationsforskare: Osannolikt att EU-länderna gör som Danmark
Personer som anländer på det sättet kommer fortfarande att kunna söka asyl, men i de fall asyl beviljas får de på obestämd tid en tillfällig skyddsstatus som regelbundet omvärderas och kan återkallas. Deras möjlighet till familjeåterförening blir begränsad och de får inte full tillgång till det brittiska välfärdssystemet.
”Alldeles för länge har avskyvärda kriminella gäng kunnat sko sig på vårt trasiga asylsystem genom att lura systemet. Det är dags att agera”, säger Priti Patel.
Redan idag kan den som uppehåller sig i landet olagligt dömas till sex månaders fängelse. Människosmugglare kommer enligt förslaget kunna dömas till livstids fängelse i stället för ett nuvarande maxstraff på 14 år.
Lagstiftningen ”banar vägen för ett rättvist men hårt system som kommer att slå sönder affärsmodellen för de gäng som underlättar farliga och olagliga resor till Storbritannien, samtidigt som det påskyndar utvisningen av de som saknar rätt att vara här”, menar Priti Patel.
Läs även: Charlie Weimers (SD): Migrationstrycket kommer att tvinga fram nya asylsystem
I likhet med Danmark och Australien öppnar Storbritannien för att kunna skicka asylsökande till ett tredje land – eventuellt till en ö mitt i Atlanten.
Ett annat förslag som uppmärksammats är att inrikesministern får möjlighet att stoppa utfärdandet av visum till människor från länder som inte vill ta emot sina egna medborgare i samband med utvisningar. Det skulle bland annat innebära att människor från de länderna inte längre kan göra semester- eller affärsresor till Storbritannien.
Brottslingar som utvisats och bryter mot ett inreseförbud kan dömas till upp till fem års fängelse.
Enligt den brittiska justitieministern Robert Buckland kommer det nya systemet innebära en minskad arbetsbörda för rättssystemet. Att överklaga beslut kommer att bli svårare, och nya metoder ska införas för att göra åldersbedömningar.
Läs även: Tobé (M) om EU:s migration: ”Viktigast är att få kontroll vid gränsen”
”Allt för ofta ombeds domare att granska ärenden som redan har fått avslag flera gånger och inte har någon chans att ändras. Det belastar systemet på skattebetalarnas bekostnad, fördröjer utvisningen av människor som inte har någon laglig rätt att vistas i landet, och orsakar lidande för de med legitima ansökningar som inväntar besked”, säger han i ett pressmeddelande.
Flyktingorganisationer menar att förslaget straffar personer som är i behov av hjälp, och att den brittiska regeringen sviker tidigare löften om att skapa fler lagliga vägar till landet för flyktingar.
”Det här extrema och otäcka antiflykting-lagförslaget har ingen plats i något land som försöker försvara mänskliga rättigheter och rättsstaten. Det kommer att skada vårt rykte världen runt och förstöra för det internationella samarbete som sker för att hjälpa människor som flyr från krig och förföljelse”, säger vd:n för gruppen Refugee Action, Tim Naor Hilton, i ett pressmeddelande.
Refugee Council, som tillhandahåller stöd och rådgivning för asylsökande, uppskattar att reglerna som kriminaliserar att ta sig till Storbritannien olagligt årligen kommer att omfatta 9 000 personer som idag klassas som flyktingar.
”Idag väljer denna regering att på ett grymt sätt inte bara avvisa de som är i behov av säkerhet, utan också att behandla dem som kriminella”, säger organisationens vd Enver Solomon i ett pressmeddelande.
Den brittiska regeringen uppger att 20 000 personer beviljades asyl under året till och med mars 2021, skriver nyhetsbyrån AP. Storbritannien tar emot färre flyktingar än länder som Tyskland, Spanien och Frankrike.
Läs även: Per Brinkemo: Svensk byråkrati gör invandrare till utvandrare
Många migranter och flyktingar använder norra Frankrike som bas för att nå Storbritannien och tar sig dit antingen genom lastbilar i Kanaltunneln eller på färjor. Innan pandemin lockades många av landets starka ekonomi och arbetstillfällen inom jordbruksarbete och på restauranger, som bara kräver grundläggande engelskakunskaper.
Under pandemin har det blivit vanligare att ta sig till landet i småbåtar som erbjuds av människosmugglare, eftersom trafiken med lastbilar och färjor har minskat.