Facebook noscript imageBulletin möter svenska FN-truppen efter uppdrag i Mali – ett av världens farligaste länder
TV & Pod
Bulletin möter svenska FN-truppen efter uppdrag i Mali – ett av världens farligaste länder

Mali är ett av världens fattigaste länder och har bara under de senaste åren sett en stor ökning av kriminella aktiviteter. Sverige har under en tid bidragit till FN-insatsen till Minusma i Mali. Bulletin har träffat överstelöjtnant Christofer Lennings och två av hans soldater från Mali 16, som kom hem efter sex månaders tjänstgöring i ett av världens farligaste länder.

Sverige har i över 70 år varit en del av FN:s fredsarbete runt om i världen. Ett av det svenska bidragen till FN-insatsen har varit till Minusma i Mali. Sverige har i dag cirka 220 soldater inom den FN-ledda Minusma-insatsen i landet.

Mali är ett av världens fattigaste länder och har bara under de senaste åren sett en stor ökning av kriminalitet. Allt från våldsbejakande islamism, terrordåd, kidnappningar, handel med vapen och droger med mera. De terrorgrupper som verkar i landet har i huvudsak kopplingar till Al Qaida och IS.

FN:s bidrag i Mali är en av de farligaste insatserna i modern tid. Tidigare i år tog regeringen beslutet att den svenska delen i Mali skulle avvecklas under 2023 för att tas hem under 2024. Nu tas den i stället hem till juni 2023. Det näst sista förbandet, Mali 16, tog över befälet från Mali 15 i juni tidigare i år. Överstelöjtnant Christofer Lennings tog över ansvaret för den svenska FN-insatsen i Mali med sitt förband Mali 16.

Efter sex intensiva månader i Mali är förbandet nu tillbaka hemma i Sverige och soldaterna hedrades med Försvarsmaktens medalj för internationell insats under fredagen. Bulletin var på plats och intervjuade överstelöjtnant Christofer Lennings och två av hans soldater Ebba Johannesson och Erik Månskär om de tuffa sex månaderna i Mali.

– Det var en oerhört utmanande operationsmiljö. Framför allt på grund av värmen och terrängen, den ständigt utsatta fattiga lokalbefolkningen som plågas av våldsbejakande islamister. Att se deras lidande är inte roligt, men det var fint att se hur så lite kunde hjälpa deras tillvaro så mycket, man är bortskämd i Sverige, förklarar överstelöjtnant Christofer Lennings.

Svårast med Mali

Mali är ett av världens farligaste länder att bo i och att tjänstgöra i som utomstående soldat. Det var självfallet svårt för soldaterna att ständigt vara hotade till livet, men även andra faktorer spelade roll och gjorde arbetet svårt:

– Klimatet och miljön var svåra att operera i. Det var otroligt varmt, ibland kunde det till och med bli 50 grader varmt i skuggan, säger hemkomna soldaten Ebba Johannesson.

– Att inte heller ha en stund för sig själv kunde ibland vara påfrestande. Vi var ständigt tillsammans, men även att vara långt borta från familj och vänner under så lång tid, säger soldaten Erik Månskär.

Deras dagliga tillvaro var att soldaterna var ute på operation växelvis och det varade en vecka ute på fältet och sedan inne i militärbasen. Väl inne i militärbasen återhämtade soldaterna sig och vårdade sin utrustning, men ute på fältet kunde de ha i uppgift att patrullera byar, bevaka vägar, skydda människor med mera. Det var väldigt svårt, poängterar överstelöjtnant Christofer Lennings.

– Det fanns en ständigt närvarande hotbild med olika våldsbejakande grupperingar. Att sedan i värmen bära sin skyddsutrustning och samtidigt lösa sin uppgift, med den ständiga närvarande hotbilden, så blir det påfrestande, men de har gjort en superinsats.

På frågan om vad som var det värsta och mest utmanande de var med om under sina sex månader i Mali svarar Lennings att förbandet vid ett tillfälle utförde en operation och hamnade i strid med motståndaren. Förbandet skötte sammandrabbningen väl och alla kom tillbaka oskadda.

Lennings är väldigt glad och stolt över att alla i förbandet lyckades ta sig hem hela, från ett av världens farligaste länder. Ebba Johannesson säger att “en tyngd har släppt från hennes axlar” i och med hemkomsten. Erik Månskär beskriver hemkomsten som “jätteskönt” och som “en märklig känsla när man varit borta så länge”.

– Under våra sex månader på plats kunde man se att säkerhetsläget försämrades om man tittar på Mali, men vi har gjort vårt bästa. Det går inte åt rätt håll med landets utveckling, men vi har gjort vårt i det lilla, det måste vi komma ihåg, avslutar Lennings.

I spelaren ovan ger Sveriges överbefälhavare, Micael Bydén, och försvarsminister Pål Jonson sin syn på Mali 16:s arbete.

Läs även: Gudmundson: Regeringen förhalar om Mali

Gabriella Mait

Reporter