Facebook noscript imageBulletin/Novus: Småpartierna jobbar i motvind – Fi och MED har flest som övervägt en röst
Fokus
Bulletin/Novus: Småpartierna jobbar i motvind – Fi och MED har flest som övervägt en röst
Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT

Inget av småpartierna är nära att ta sig över riksdagsspärren visar en undersökning gjord för Bulletin av Novus. Däremot kan fler än fyra procent tänkta sig att rösta på Fi, MED, Piratpartiet och AfS om de redan hade legat över spärren. Mest positiv syn har MED samt Gudrun Schymans nya projekt Klimatalliansen.

Med kort tid kvar till dess att vallokalerna stänger jobbar småpartierna i motvind. Det visar en väljarundersökning från Bulletin/Novus. Flera av småpartierna är fortfarande okända för de flesta väljare. Vissa småpartier har visserligen relativt många potentiella anhängare, men stoppas av väljarnas strategiska resonemang. Många skulle kunna tänka sig att rösta på dessa partier om de redan låg över fyra procent, men vill inte kasta bort sin röst när de ligger under spärren, vilket skapar något av ett moment 22.

Feministiskt initiativ, FI, är det av småpartierna som flest känner till. Nio av tio känner till dem. Piratpartiet och Alternativ för Sverige är två andra partier som fler än hälften av väljarna känner till. Ungefär var tredje känner till Medborgerlig samling och Partiet Nyans, medan endast var tionde känner till Gudrun Schymans nya projekt, Klimatalliansen. Sju procent av de tillfrågade känner inte till ett enda av småpartierna.

Övervägt att rösta på

Tio procent har övervägt att rösta på något av småpartierna detta val. Medborgerlig samling, MED, är det parti som flest personer, 3,9 procent, övervägt att rösta på. 3,0 procent svarade att de har övervägt att lägga sin röst på Feministiskt Initiativ. Cirka 1,8 procent har funderat på att lägga sin röst på Piratpartiet medan 1,5 procent har funderat på att rösta på Alternativ för Sverige.

I denna mätning har ingen av de tillfrågade funderat på att rösta på Partiet Nyans, vars väljare dock kan missas av etablerade undersökningar eftersom de görs på svenska. Den breda allmänheten har också en mycket negativ syn på Partiet Nyans, där 81 procent av dem som känner till partiet har en negativ syn. De flesta vill heller inte ha ett parti i riksdagen som främst företräder invandrare.

På frågan ”Anser du att det vore bra eller dåligt om det fanns ett parti i riksdagen som främst företrädde invandrares rättigheter i samhället?” svarade 52 procent att det var ganska eller mycket dåligt. 17 procent av de tillfrågade anser att det vore ganska eller mycket bra med ett sådant parti i riksdagen.


Om de låg över spärren

Om något av småpartierna låg över fyraprocentspärren skulle det se annorlunda ut. Då hade bland annat Feministiskt Initiativ, Medborgerlig Samling, Piratpartiet samt Alternativ för Sverige fått fler som i varje fall kunde tänka sig att rösta på dem och haft en chans att komma in.

Inget av småpartierna har fått mer än 23 procent som har en positiv syn. MED har flest positiv inställda, följt av Klimatalliansen. Två partier, AfS och Nyans, har övervägande negativa omdömen. 68 respektive 81 procent av dem som känner till dessa partier är ganska eller mycket negativa.

Klimatalliansen är en ny satsning för i år som leds av Gudrun Schyman samt ärkebiskop emeritus K.G. Hammar. Trots dessa kända företrädare har Klimatalliansen inte fått stort genomslag i media, och har låg partikännedom. Endast var tionde väljare känner till partiet, och kanske därför kan enbart 1,9 procent tänka sig att rösta på dem. Partiet har samtidigt i jämförelse med andra småpartier förhållandevis positiva tal bland dem som känner till dem. 37 procent av väljarna anser också att det vore bra om det fanns ett parti i riksdagen som fokuserade på klimatfrågor, medan 33 procent anser att det vore dåligt.

Nyhetsredaktionen