Under torsdagen presenterade Kristdemokraternas Ebba Busch och Andreas Carlson två nya förslag med anledning av det ökande skjutvapenvåldet. Förslagen bestod av höjda straff för vapenbrott samt möjligheter för polisen att betala vittnen för uppgifter som leder till vapenbeslag.
Med anledning av det ökande skjutvapenvåldet och det dödliga våldet kallade Kristdemokraterna till pressträff i riksdagens presscenter under torsdagen.
Partiledare Ebba Busch (KD) inledde presskonferensen med att tala om den dystra utvecklingen som landet sett vad gäller bland annat dödligt skjutvapenvåld där Sverige numera toppar i europeiska jämförelser.
Busch uppmärksammade flera offer som drabbats av skjutningar under sommaren trots att de inte varit de tilltänkta måltavlorna för attackerna. Hon nämner även den mördade polisen Andreas Danman som sköts till döds i tjänsten den 30 juni i år.
– Det har varit en historiskt mörk sommar, konstaterade partiledaren.
Hon fortsatte med att påpeka att dagens situation måste besvaras med ett agerande från politiken och på grund av detta presenterar nu Kristdemokraterna två nya rättspolitiska förslag.
– Den här utvecklingen kräver politisk handling och till den redan omfattande reformagendan vi har på det här området så presenterar vi ytterligare två åtgärder, sade Busch.
Läs även: M tar in på S i nya Demoskop – MP och L utanför riksdagen
Fördubblade straff för vapenbrott
Vid pressträffen närvarade även Kristdemokraternas gruppledare och rättspolitiske talesperson Andreas Carlson som presenterade de nya förslagen.
– Det första nya förslaget som vi presenterar idag är att höja straffen för vapenbrott väsentligt, och jag vill understryka väsentligt, berättade Carlson.
Han förklarar att förslaget handlar om mer än en fördubbling av straffet för grovt vapenbrott där minimistraffet höjs från två till fem års fängelse och maxstraffet från fem till tio år.
Enligt förslaget ska även straffet för synnerligen grovt vapenbrott mer än fördubblas. Kristdemokraterna vill att minimistraffet höjs från dagens fyra års fängelse till tio samt att maxstraffet höjs från sju till arton års fängelse vilket är det strängaste tidsbestämda straffet som kan utdömas i Sverige.
– 2020 var genomsnittsstraffet (för grovt vapenbrott) två år och en månad och det innebär att en dömd gärningsman kan vara ute igen på gatan efter ett år och fyra månader, sade Carlson.
Anledningen till de markanta höjningarna som föreslås är enligt Carlson bland annat att låsa in brottslingar under längre tid för att ge polisen mer arbetsro.
– Det här är en oerhört kraftfull straffskärpning och den är motiverad med tanke på det synnerligen allvarliga läget i landet, fortsatte han.
Tipspengar
Det andra förslaget som presenterades under pressträffen handlar om att polisen ska få möjlighet att betala ut tipspengar till dem som lämnar uppgifter som kan leda till ett beslagtagande av vapen.
I detta fall har Kristdemokraterna inspirerats av Danmark där ett vittne idag kan få upp emot 50 000 kronor för att lämna uppgifter. Partiet hoppas att detta förslag, i kombination med deras tidigare förslag om anonyma vittnen i särskilda fall, ska slå hårt mot tillgången till vapen och samtidigt skydda uppgiftslämnare.
– Tillgången till illegala vapen i Sverige är skrämmande god och polisen måste ha bättre och fler verktyg att komma åt dem, sade Carlson.
De nya förslagen är två av flera som Kristdemokraterna lagt fram för att motverka den grova brottsligheten. Tidigare har partiet föreslagit skärpta straff för övergrepp i rättssak samt utökade möjligheter till proaktiv avlyssning av gängkriminella.
Andreas Carlson leder också en kriminalpolitisk arbetsgrupp som senare i höst kommer att presentera ytterligare åtgärder.
– Vi måste hitta ett sätt att vända utvecklingen och just nu går det konsekvent åt fel håll, underströk partiledare Ebba Busch.
Läs även: Lista: Skjutningarna i Sverige fortsätter
”Förbereder för regeringsskifte”
I en intervju efter pressträffen uppger Andreas Carlson till Bulletin att han känner sig hoppfull till att få genomslag för partiets nya förslag i justitieutskottet och så småningom i riksdagen.
– Det finns många gånger en majoritet för en betydligt tuffare kriminalpolitik i kontrast till en regering som helt har kapitulerat inför brottsligheten, sade Carlson.
Gårdagens politiska utspel handlar enligt Carlson även om att Kristdemokraterna planerar för framtiden.
– En annan del av vårt arbete handlar om att förbereda oss för ett regeringsskifte. Att vara väl förberedda så att vi ska kunna genomföra detta med en ny regering efter valet.
Vilka andra partier som partiet kan tänka sig att samarbeta med i en eventuell ny regering återstår att se, enligt Carlson. Han menar att det finns en stor samsyn med Moderaterna men att Kristdemokraterna även haft flera konstruktiva utskottssamarbeten och genomdrivit mycket politik tillsammans med Liberalerna, Sverigedemokraterna och ibland Centerpartiet.
Carlson underströk att han inte vill att frågan görs till föremål för politiskt spel utan att politikerna istället fokuserar på att lösa problematiken med det ökande skjutvapenvåldet.
– Det som krävs är att göra vad som krävs. Att inte låta den här politiska frågan bli föremål för ett politiskt spel eller dragkamp och kompromisser. Lyssna på vad polisen säger, lyssna på vad åklagare säger och gör det som har fungerat i andra länder.
Han menar att regeringen ständigt duckar för skarpa förslag och att detta måste få ett slut så att oskyldiga människor återigen ska kunna gå säkra på gatorna i Sverige.
Läs även: Bolunds (MP) utspel: Förbjud användningen av fossila bränslen – ”mindre än tio år på oss”