Facebook noscript imageByggtakten tvärbromsar när bolåneräntorna stiger
Ekonomi
Byggtakten tvärbromsar när bolåneräntorna stiger
Bostadsbyggandet, framför allt i Stockholm, Göteborg och Malmö, bromsar in kraftigt. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Bostadsbyggandet, framför allt i Stockholm, Göteborg och Malmö, bromsar in kraftigt. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Byggandet bromsade in under det första kvartalet. Det är som mest påtagligt i landets tre storstadsregioner, som påverkas mest av stigande bolåneräntor. ”Bolånetagare bör därför förvänta sig normalräntor kring fyra procent framöver”, enligt SBAB.

Antalet nya bostäder som påbörjades under det första kvartalet låg runt 14 100, vilket är 13 procent färre än under samma period förra året, visar SCB:s senaste siffror. En mängd olika orsaker ligger bakom denna inbromsning.

– Byggandet minskar nu främst till följd av kraftigt stigande priser på insatsvaror (byggmaterial, drivmedel, etc.) samt till följd av de stigande räntorna. Detta påverkar bostadsutvecklarna som ser sänkt lönsamhet i projekten, skriver Byggföretagens chefsekonom Fredrik Isaksson till Bulletin.

Drivmedelpriserna har ökat med runt 40 procent jämfört med för ett år sedan, samtidigt som byggkostandsindexet (som bland annat omfattar armeringsstål, stål, trävaror...) stigit med över tolv procent. I och med den snabbare inflationstakten har bankerna börjat höja sina bolåneräntor.

– För hushållen betyder den allmänna prisuppgången, i kombination med stigande boräntor, att konsumtionsutrymmet minskar. När det samtidigt är en hel del andra orosmoln, som exempelvis kriget i Ukraina och tendenser till sjunkande priser på bostadsmarknaden, så minskar deras efterfrågan på nyproducerade bostäder, tillägger Isaksson.

Inbromsningen av byggandet är som mest markant i Stockholm, Göteborg och Malmö. Där har byggtakten avtagit med mer än 40 procent.

– Inbromsningen är mer påtaglig för bostadsrätter än för hyresrätter, och det hänger även samman med att det främst är i de tre storstadsregionerna som nedgången är mest markant. Det är i storstäderna som priserna är som högst och därför påverkas dessa marknader i första hand när räntorna stiger, skriver Isaksson.

SBAB spår att den rörliga tremånadersräntan kommer att stiga till 2,7 procent i januari 2023, för att därefter öka till 3,6 procent till januari 2025 varefter den stabiliseras ungefär på den nivån, enligt den statliga bolåneaktörens senaste ränteprognos. Den femåriga räntan kan komma att stiga till 3,9 procent i januari nästa år, för att sedan stabiliseras kring 4,5 procent från och med januari 2025.

”Bolånetagare bör därför förvänta sig normalräntor kring 4 procent framöver”, understryker SBAB.

Läs även: Ukrainakriget: Byggsektorn varnar för brist på material och arbetskraft

Dorothée Enskog