Facebook noscript imageUkrainakriget: Byggsektorn varnar för brist på material och arbetskraft
Ukrainakriget
Ukrainakriget: Byggsektorn varnar för brist på material och arbetskraft
 Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd varnar för materialbrist och stigande priser. Foto: Pressbild / Gustaf Månsson/SvD/TT
Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd varnar för materialbrist och stigande priser. Foto: Pressbild / Gustaf Månsson/SvD/TT

Beställare av både bygg- och anläggningsentreprenader varnas redan nu för de negativa följderna av kriget i Ukraina. Byggstopp och varsel kan följa framåt årsslutet, varnar Byggföretagen.

Pågående byggprojekt påverkas redan idag av de skenande energi- och drivmedelspriserna, skriver Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd i ett öppet brev till sina medlemmar. Men värre tider väntar.

”Tyvärr kommer kriget att få reell påverkan också på den svenska byggmarknaden. Exakt vilka konsekvenserna blir och vilken omfattning de får är omöjligt att överblicka,” varnar branschorganisationens vd i brevet.

Priserna på byggmaterial påverkas redan nu. ”Det är brist på kakel, trä, plåt, stål och armeringsjärn. även om kriget skulle ta slut lär sanktionerna [mot Ryssland] ligga kvar länge, rapporterar Ekot.

Stål- och plåtpriserna har rusat med 40 till 50 procent och det börjar bli svårt att få tag i armeringsjärn – en viktig del av varje bygge, enligt Ekot.

”Marknaden är minst sagt kaotiskt med brister på råmaterial och osäkra leveranstider. Stålverken har snabbt blivit överbokade på tillgänglig kapacitet och utökningar är svåra att planera. Den lediga kapacitet som finns tillgänglig säljs slut i korta tidsintervall och till väldigt höga priser. Vill man ha tillgång till stål i dag så får man betala upp för de höjningar som verken begär. Och det vill alla just nu för att säkra sin materialtillgång. Detta förstärker prisuppgången,” skriver stålleverantören Stena Stål på sin hemsida.

Läs även: Byggandet allt dyrare till följd av högre byggmaterial-, diesel- och råvarupriser

Arbetskrafts- och cementbrist tornar upp sig vid horisonten

Utöver material- och energipriserna, kan det komma att uppstå en brist på arbetskraft, varnar Byggföretagen.

Förra året beviljade Migrationsverket runt 2 000 arbetstillstånd till ukrainska bygg- och skogsarbetare, skriver Arbetet. Ukraina utgör därmed det tredje största landet för arbetskraftsinvandrare efter Thailand och Indien. Ukrainska män mellan 18 och 60 år har nu kallats in för att försvara landet.

En upprepning av fjolårets cementkris är också en möjlighet. Regeringen gav i november 2021 Cementa ett villkorat och tidsbegränsat tillstånd för att få fortsätta bryta kalk vid Slitetäkten på Gotland till och med slutet på 2022. Fabriken står för tre fjärdedelar av landets cementproduktion och det är i dagsläget svårt att importera cement.

En ny cementkris ”spär på riskerna med ett byggstopp och varsel mot slutet av året” skriver Byggföretagens vd Elmsäter-Svärd.

Läs även: Varselvåg inom svenska byggföretag om Cementas tillstånd dröjer

Ber kunder om förståelse

Tidsförlängningar och kostnadsregleringar av pågående projekt kan komma att behövas.

”För pågående projekt kan påverkan bli så stor att projektets lönsamhet helt riskeras. [...] försök att hitta lämpliga lösningar med beaktande av rådande läge. För även dialog inför nya projekt och överväg särskilt val av ersättningsmodell och möjligheter till tidsförlängning”, tillägger Elmsäter-Svärd.

Dorothée Enskog