Den svåra regeringsknuten kan lossna om Stefan Löfven och Ulf Kristersson verkligen pratar med varandra. Det hoppas fortfarande flera högt uppsatta centerpartister.
– De är ju vuxna människor, säger Stihna Johansson Evertsson, C:s distriktsordförande i Kalmar.
Statsminister Stefan Löfven (S) har till i dag på sig att samla stöd för ett nytt regeringsunderlag.
Riksdagens talman Andreas Norlén väntar sig då någon form av besked. Löfven kan be om längre förhandlingstid, ge upp eller presentera en lösning.
En möjlig väg framåt skulle kunna gå genom Centerpartiet och Vänsterpartiet. Flera centerpartistiska distriktsordföranden runt om i landet motsätter sig dock en lösning där Vänsterpartiet ingår i förhandlingarna.
Johan Malmros, ordförande för C på Gotland, säger att partiet redan har förflyttat sig för att stötta en regering ledd av Socialdemokraterna.
– Att i det här läget ta ytterligare ett steg och få med Vänsterpartiet som stöd, det tror jag är ett för stort steg för många just nu.
Olika syn
Flera av C-topparna som TT pratat med framhåller den ekonomiska politiken som ett område där partierna har olika syn. Mer specifikt är strandskydd, privat äganderätt till skog och mark, bostadsmarknad och företagande frågor där V:s syn skiljer sig markant från C:s.
– Det finns en helt annan syn på hur samhällsutvecklingen ska se ut, säger Per Eriksson, ordförande i Jönköpings län.
Likt partiledaren Annie Lööf hoppas centerpartisterna in i det sista på en lösning i mitten av den politiska kartan – där både V och SD utesluts från inflytande. Ordförandena anser att ett tungt ansvar vilar på Stefan Löfven och Moderatledaren Ulf Kristersson om att lösa regeringsfrågan tillsammans.
En samlingsregering under det dryga år som är kvar till ordinarie riksdagsval är ett alternativ som lyfts, eller en regering med S, M och C.
”Ingen lekskola”
– Det handlar om att få partierna till höger och vänster om mitten att prata med varandra, få dem att förstå att de är lösningen på problemet. Varför kan inte Löfven och Kristersson komma fram till hur vi ska leda landet? De är ju vuxna människor, säger Stihna Johansson Evertsson, ordförande för C i Kalmar län och fortsätter:
– Det är ingen lekskola, det är styra och leda ett land de ska göra. Vi ska inte behöva slösa 300–400 miljoner kronor på ett extraval.
Mats Gärd, distriktsordförande i Jämtland, tycker också att de två statsministerkandidaterna måste sätta sig ner och prata – även om både historia och retorik talar emot.
– Det kan vara en lösning under ett års tid, jag tror svenska folket skulle uppskatta det.
Redo att rösta
C-ordförandena står eniga bakom partiledaren och har stark tilltro till partistyrelsens och Annie Lööfs kontakter med regeringen. Många ser det som naturligt att använda januariavtalet som utgångspunkt i ett underlag för att släppa fram Stefan Löfven.
Flera säger att de skulle bli besvikna om Lööf överger linjen om att utesluta V och SD i budgetförhandlingar.
– Det enklaste vore om Vänsterpartiet lät bli att fälla en budget i höst. Men man har signalerat att man vill vara delaktig och ha inflytande, och då blir det mer problematiskt, säger Magnus Larsson, Centerns ordförande i Blekinge.
Mats Gärd säger att en lösning vore om V kunde stå utanför budgeten och i stället få igenom sakpolitik i samtal med regeringen vid sidan av.
– Det kan vara en diplomatisk lösning. Den lösningen kan också finnas mellan Socialdemokraterna och Moderaterna i mitten.
För den sakens skull är han inte rädd för extraval.
– Det är bara att trycka på knappen, så kör vi.
Läs även: Gudmundson: Sveriges verkliga kris
Läs även: Statsvetare: ”Kanske bara ett extra val som återstår”