Facebook noscript imageCementa kräver snabba besked för att fortsätta verksamheten
Ekonomi
Cementa kräver snabba besked för att fortsätta verksamheten
Cementas fabrik i Slite på Gotland Foto:	Karl Melander/TT
Cementas fabrik i Slite på Gotland Foto: Karl Melander/TT

Cementa, som står inför ett driftstopp i höst, kräver snabba beslut för att kunna upprätthålla verksamheten. Cementproducenten ansöker om tre längre tillstånd för att minska risken för ett abrupt försörjningsstopp i Sverige.

Sedan mark- och miljödomstolen (MMD) i juli avvisade Cementas ansökan om ett fortsatt och utökat tillstånd att bryta kalk vid dess två befintliga kalkbrott i Slite har Sverige stått inför en akut cementbrist. Fabriken står nämligen för tre fjärdedelar av landets cementproduktion. Möjligheten att importera cement är i nuläget nästintill obefintlig.

– Det är helt centralt att få skyndsamma besked från myndigheterna och från politiken… Det är nödvändigt att vi i regeringens (akuta brytnings-)tillstånd, som kommer att fattas i oktober, ges en längre tidshorisont, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef vid Cementa, vid en pressträff.

Regeringen snabbutreder för närvarande en lagändring i miljöbalken som skulle tillåta Cementa att ansöka om ett förlängt tillstånd. Den skulle enbart sträcka sig åtta månader – till den sista juni 2022. Cementa kräver nu att tillståndsperioden för det akuta brytningstillståndet utökas upp till tre år.

Ett längre tillstånd, på upp till tre år, är avgörande för att få ner risken för ett abrupt försörjningsstopp i Sverige. Det är avgörande för att vi ska kunna upprätthålla verksamheten och (cement-)försörjningen i Sverige, understryker Comstedt Webb.

Ansökan för detta akuta brytningstillstånd kommer att lämnas in av Cementa under månadens gång. Regeringen förväntas sedan meddela tillstånd före utgången av oktober.

Läs även: Larmrapport: Stora varsel om Cementa stängs ner

Ansöker också om längre tillstånd

Cementa har också inlett en process för att få ett till ett tre- till femårigt tillstånd av MMD. Ett samråd kommer att hållas under september–oktober.

– Det rör sig om en juridisk brygga (mellan det akuta brytningstillståndet och ett långfristigt tillstånd), säger Comstedt Webb.

Därutöver har en ytterligare process för ett långfristigt tillstånd av MDD inletts av Cementa. I detta fall kommer samrådet att hållas under första kvartalet 2022.

– Sveriges (cement-)försörjning kommer under de kommande fem åren att vara beroende av ett pussel av olika juridiska lösningar och praktiska initiativ, säger Comstedt Webb.

Läs även: Kritik mot regeringens planer för Cementa

Högre miljöbelastning på grund av den juridiska osäkerheten

Cementa har tecknat ett sexårigt avtal med finska Nordkalk som bryter kalk vid norra Gotland. Runt 30 000 ton kalk kan levereras med lastbil till Slitefabriken från och med november. Denna volym kan utökas till 200 000 ton i månaden. Avtalet behöver dock fortfarande godkännas av länsstyrelsen på Gotland.

För att anpassa verksamheten till de nuvarande brytningsförutsättningarna kommer Cementa också att behöva strypa all export till Danmark och Baltikum.

Målet att bli världens första klimatneutrala cementfabrik i fara

Klimatsatsningen vid Cementas Slitefabrik, att bli världens första klimatneutrala cementfabrik 2030, fortlöper enligt plan. Förstudien kommer att slutföras under året och följas av en genomförbarhetsstudie under de kommande åren.

– Men när vi fattar vårt investeringsbeslut för en flermiljardsatsning på Gotland, då behöver vi ett långsiktigt täkttillstånd att stå på, avslutar Comstedt Webb.

Läs även: Ytterligare bakslag för Cementa, hotas med böter för störande buller

Dorothée Enskog