Facebook noscript imageCementa om nekade prövningstillståndet: ”Varit förberedda på ett avslag”
Nyheter
Cementa om nekade prövningstillståndet: ”Varit förberedda på ett avslag”
Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef på Cementa. Foto: Pressbild Cementa och Karl Melander/ TT.
Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef på Cementa. Foto: Pressbild Cementa och Karl Melander/ TT.

Under onsdagen meddelade Högsta domstolen i ett pressmeddelande att den inte ger prövningstillstånd åt cementtillverkaren Cementa. Överklagandet gällde Mark- och miljööverdomstolens beslut att inte tillåta fortsatt och ökad täkt- och vattenverksamhet vid fabriken i Slite på Gotland.

”Vi har varit förberedda på ett avslag från HD”, skriver Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef på Cement, i ett mejlsvar till Bulletin.

Cementas hållbarhetschef Karin Comstedt Webb skriver i ett mejl att det är ”mycket beklagligt” att Högsta domstolen nekar prövningstillstånd. Att Högsta domstolen nekar prövningstillstånd innebär att Mark- och miljödomstolens besked, som innebär att Cementa inte får förlängning på sitt tillstånd för cementtillverkning, står kvar.

”Vi menar att det finns många delar i hur processen hanterats juridiskt som hade varit värda att pröva i HD”, skriver Karin Comstedt Webb till Bulletin.

Vad betyder det här för Cementa?

”Vi har varit förberedda på ett avslag från HD och dagens besked påverkar inte de andra parallella insatser som vi arbetar med och som vi påbörjade direkt då vi fick Mark- och miljööverdomstolens besked i juli”, svarar Karin Comstedt Webb.

Kortare tillstånd till kalkstensbrytning

För närvarande arbetar Cementa med en ansökan för ett kortare tillstånd till kalkstensbrytning som skulle gå snabbare att få på plats, samt en ansökan om en långsiktig lösning, uppger Karin Comstedt Webb.

”Ett sådant tillstånd är en förutsättning för fabrikens fortsatta drift över tid och för att säkerställa en trygg och hållbar cementförsörjning i Sverige, med sikte på att kunna leverera klimatneutralt cement år 2030. Parallellt med de juridiska bitarna pågår arbetet med att finna och få på plats kortsiktiga lösningar för råmaterialförsörjningen till fabriken och därmed minska konsekvenserna av en förväntad cementbrist i Sverige efter nästa sommar”, fortsätter Karin Comstedt Webb.

Vad händer nu?

”De insatser vi arbetar med utgörs både av en ansökan för ett kortare tillstånd till kalkstensbrytning som skulle kunna gå snabbare att få på plats, och en ansökan om ett långsiktigt tillstånd. Ett sådant tillstånd är en förutsättning för fabrikens fortsatta drift över tid och för att säkerställa en trygg och hållbar cementförsörjning i Sverige, med sikte på att kunna leverera klimatneutralt cement år 2030. Parallellt med de juridiska bitarna pågår arbetet med att finna och få på plats kortsiktiga lösningar för råmaterialförsörjningen till fabriken och därmed minska konsekvenserna av en förväntad cementbrist i Sverige efter nästa sommar.”

Innebär det att ni inte kommer att ha möjlighet att bryta kalk framöver i Slite?

”Nej, vi arbetar för att en lejonpart av den cement som behövs i Sveriges samhällsbyggnadssektor också ska fortsätta att tillverkas här i Sverige. Med de högt ställda krav vi har på kvalitet, säkra arbetsförhållanden, korta transportvägar och en så låg miljö- och klimatpåverkan som möjligt”, svarar Karin Comstedt Webb.

Långsiktigt bryttillstånd en förutsättning för klimatet

Cementa fortsätter med sitt mål att bli först i världen med en klimatneutral cementfabrik 2030. Något som kräver ett långsiktigt bryttillstånd i Slite.

”Slitefabriken står för cirka 3 procent av Sveriges samlade koldioxidutsläpp och vi är övertygade om att lösningar för att hantera dessa utsläpp är den enda vägen framåt för klimatomställningen. Klimatomställningen väntar inte och vi har inte råd att sätta detta arbete på paus”, avslutar Karin Comstedt Webb.

Läs mer: Cementa om förlängningen: ”Det är ett kortsiktigt andrum”

Läs även: Cementkrisen: ”Inte ens säkert att det går att lösa ens om det finns pengar”

Nyhetsredaktionen