Tidigare i veckan kom beskedet från regeringen att Cementa skulle få sitt tillstånd att bryta kalk i Slite utökat med åtta månader. Men det är oklart om det blir någon fortsättning efter det.
– Man redogör inte för vilka brister som föreligger, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef på Cementa, om den juridiska processen.
I början av juni beslutade Mark- och miljööverdomstolen att de skulle avvisa Cementas ansökan om att fortsätta bryta kalksten i de befintliga täkterna i Slite på Gotland. Cementas fabrik i Slite producerar ungefär 75 procent av all cement som används i Sverige.
Nu har Cementa fått utökat tillstånd att bryta kalk i Slite, något som Cementas hållbarhetschef Karin Comstedt Webb ser positivt på.
Hur hamnade Cementa i den här situationen?
Karin Comstedt Webb förklarar i en intervju med Bulletin att bakgrunden till cementkrisen spåras tillbaka till 2014 när en treårig process påbörjades angående utvidgande av deras kalkstensreserv. Det var först när den processen avslutades 2016–2017 som Cementa kunde ansöka om förlängd kalkbryting i Slite.
– Vi kunde inte starta den här prövningen om förlängd kalkbrytning innan det här var avslutat, säger Karin Comstedt Webb till Bulletin.
Hon anser att de var ute i god tid med sin ansökan.
– Vi började 2017 med ansökan till mark- och miljödomstolen och sen fick vi ja där 2020. Det överklagades senare till överdomstolen och det blev en väldigt utdragen process. Inte minst den senare delen från huvudförhandlingen som var i oktober förra hösten tills vi fick det beslut som kom i början av juli om avvisning.
Cementa är fortfarande förvånat över utfallet i Mark- och miljööverdomstolen och konstaterar att domstolen inte heller redogjort för skälet till avslaget, utan endast att det fanns brister i deras ansökan.
– Det finns också olika aspekter av den här hanteringen som vi är kritiska mot. Dels tiden men även att man inte redogör för vad man menar med brister i underlaget. Man borde också ha påtalat det här för oss som sökande tidigt i processen, för över ett år sedan, från överdomstolens sida.
Läs även: Cementkrisen: ”Inte ens säkert att det går att lösa ens om det finns pengar”
Inte säkert att domstolsprocessen blir klar före nästa sommar
Vad tycker ni om lösningen som har presenterats nu?
– Det är jätteviktigt att man tar ett första steg från regeringen. Det här avhjälper den omedelbara akuta försörjningsbristen som vi stod inför i Sverige innan det här beskedet kom, säger Karin Comstedt Webb.
Karin Comstedt Webb berättar att det är svårt att se att någon annan lösning med säkerhet ska finnas på plats till nästa sommar.
– Det ska väldigt mycket till om vi ska ens hinna igenom en begränsad domstolsprocess fram tills nästa sommar. Det här överklagandet i Högsta domstolen avseende den långsiktiga frågan knutet till ett 20-års tillstånd... Den processen kommer inte vara avslutad på något sätt till nästa år.
Cementa uppskattar att domstolprocessen snarare kommer att ta uppemot tre år förutsatt att Högsta domstolen tar upp ärendet för prövning.
– Vi ser inte heller att det kommer att kunna utvecklas några robusta industriella lösningar för att trygga försörjningen varken av oss eller från någon annan aktör. Alternativen finns helt enkelt inte inom den här korta tidsrymden.
Läs även: Tillfällig ändring i miljöbalken för Cementa – får åtta månaders frist
Politiska initiativ för att undvika att det sker igen
Vad hindrar att samma sak sker igen om åtta månader och vad tror ni kommer att hända om åtta månader?
– Vi och även våra kunder behöver ganska snart få veta att det finns en trygg försörjning efter nästa sommar när man ska skriva avtal och kontrakt kring arbeten som ska fortgå efter nästa sommar. Det är också långsiktiga kontrakt som skrivs i den här branschen, säger Karin Comstedt Webb.
– Det behövs ytterligare politiska initiativ eftersom tiden är så knapp.
Ett kortsiktigt andrum
Karin Comstedt Webb förklarar att förlängningen ger ”ett kortsiktigt andrum” och en möjlighet för Cementa att forsätta sin produktion på Slite i åtta månader till. Nu tittar man på det juridiska.
– Vi kommer också naturligtvis titta på det som kan vara mildrande väldigt kortsiktiga industriella lösningar för att kunna hålla igång delar av produktionen, säger Karin Comstedt Webb.
Vilka kortsiktiga lösningar finns det?
– Vi har skrivit ett avtal med Nordkalk som också är en aktör som bryter kalk på Gotland om vissa kalkleveranser som under en tid kan mildra konsekvenserna vi ser. Det kommer vara beroende av tillsynsmyndighetens godkännande av vissa delar av det här, säger Karin Comstedt Webb.
Hon förklarar att det även finns olika juridiska vägar, exempelvis ett kortare tillstånd.
– Vi jobbar med att förbereda ett kortare tillstånd som bara kommer att vara på ett fåtal år, den processen kommer att inledas under hösten rent formellt med en förhoppning att i den bästa av världar kunna gå i mål under den senare hälften av nästa år.
Läs även: Skanska om alternativ till betong: ”Svårt, för att inte säga omöjligt”
När tror ni det kan gå att börja igen som vanligt?
– Som vanligt kommer det inte att bli förrän vi har långsiktiga förutsättningar på plats, vilket i dagsläget verkar bli om några år. Det är först då man kan känna trygghet i verksamheten och att vi ska göra de investeringar som vi vill fortsätta göra inte minst i vår högst betydelsefulla klimatsatsning. Det är en miljardsatsning och den bygger på att vi har ett långsiktigt tillstånd för råmaterialförsörjningen, säger Karin Comstedt Webb.
Hur påverkar cementkrisen era möjligheter att bli klimatneutrala till 2030?
– Vi vill få besked om långsiktighet så snart som möjligt. Vi har full respekt för de domstolsprocesser som måste i mål men vi är bekymrade över att de blir så utdragna i tiden. Det har en uppenbar risk att påverka schemat.
Cementas ambition är fortfarande att ha den första klimatneutrala cementfabriken i Slite.
– Vi hoppas att vi får de rättsliga förutsättningarna på plats så snart som möjligt men att det också ger tydliga politiska signaler att den här typen av försörjning ska vi värna och den ska vi ha i Sverige och den ska vi kunna bygga vidare på, avslutar Karin Comstedt Webb.
Läs även: LKAB om Cementakrisen: ”Svårt att hitta ersättning”