Igår skickade Cementa in en ny ansökan avseende ett kalkbrytningstillstånd på fyra år till Mark- och miljödomstolen. Samtidigt fortlöper arbetet med en långsiktig ansökan om cirka 30 år.
Cementas nya ansökan på fyra år syftar till att trygga den svenska cementförsörjningen på medellångt sikt. Cementproducenten bryter i dagsläget kalk med ett tillstånd som sträcker sig till årsskiftet.
Då fabriken i Slite står för tre fjärdedelar av landets cementproduktion ”är det nu angeläget med en skyndsam hantering av ärendet hos domstol och remissinstanser för att produktion och försörjning av cement i Sverige ska kunna fortsätta utan avbrott, säger Cementa i ett pressmeddelande.
Byggbranschen har tidigare varnat att ett produktionsstopp skulle leda till omfattande varsel och en stor påverkan på både pågående och planerade projekt.
”Den nu sökta verksamheten, som är en övergångslösning, rör ett avsevärt mindre område jämfört med den tidigare ansökan, vilket gör den lokala miljöpåverkan väsentligt mindre”, säger Cementa i ett pressmeddelande.
– Även med mer mätdata och fler typer av undersökningar, så visar den samlade bilden att den sökta verksamheten är fullt förenlig med miljölagstiftningen, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef HeidelbergCement norra Europa.
Utan tillstånd står Sverige utan cement sommaren 2023
Utan ett nytt tillstånd före årets slut riskerar delar av kalktäktens utrustning att hamna under vatten, eftersom Cementa i detta fall inte får pumpa bort vatten från delar av verksamheten.
En tillfällig nödlösning har dock hittats i form av extern sten från Nordkalk, som också bryter kalk på Gotland, samt Kunda Nordic Tsements reserver i Estland.
”Cementa idag ha förhoppningar om att kunna vara fullt leveransdugliga fram till halvårsskiftet sommaren 2023 [...] Därefter är situationen och utvecklingen oviss”, varnar Cementa.
Långfristig tillståndsansökan redo vid årsskiftet
Cementa arbetar för närvarande på en långsiktig ansökan à runt 30 år som förväntas vara klar kring årsskiftet 2022/2023.
– Att ha en tryggad inhemsk försörjning av viktiga insatsvaror till samhällsbyggandet i Sverige är ett högaktuellt ämne utifrån landets beredskapsförmåga, och cement är inget undantag. Här är Slitefabriken helt avgörande både i dag och på sikt. Utvecklingen framåt kommer att vara beroende av en god samverkan med myndigheter och politik, säger företagets vd Magnus Ohlsson.
Läs även: Bostadsbyggandet minskar kraftigt av inflation och räntehöjningar