Cementa siktar på att få i gång en carbon capture and storage, CCS-anläggning, vid sin fabrik på Gotland till år 2030. Dess elförsörjning förblir det stora frågetecknet, då en sådan anläggning slukar enorma mängder el.
Cementproducenten presenterade i dag en förstudie till en CCS-anläggning vid fabrik. Anläggningen kommer att kunna fånga upp och lagra uppemot 1,8 miljoner ton koldioxid årligen, vilket motsvarar tre procent av landets totala utsläpp.
– 2030 ska vi kunna bygga med klimatpositiv betong i Sverige. Dit når vi om vi lyckas kapa koldioxidutsläppen från cementtillverkningen, och metoden för att åstadkomma detta i stor skala är CCS, säger Karin Comstedt Webb, vice vd HeidelbergCement Sverige i ett pressmeddelande.
CSS-anläggningen kommer att drivas med Amin-teknik som redan används av HeidelbergCement i Norge. Den första norska CSS-anläggningen byggs för närvarande i Breivik och förväntas tas i drift 2024.
– Förstudien visar att CCS är fullt genomförbart i Slite. Tillsammans med erfarenheterna från projektet i Norge har vi nu en god bild av hur vi går vidare i Sverige, säger Giv Brantenberg, vd HeidelbergCement norra Europa.
Tekniken slukar stora mängder el
Vid drift kommer CCS-anläggningen i Slite att öka Cementas elbehov från dagens 45 megawatt till 250 megawatt.
Nästa steg är en genomförbarhetsstudie, som kostar Cementa 124 miljoner kronor. Den ska definiera hur anläggningen ska byggas och främst hur elförsörjningen skall säkras.
”Energitillgången är idag den mest kritiska faktorn för att kunna etablera anläggningen. Arbetet med en elnätsuppgradering till och på Gotland måste omgående accelereras,” understryker Cementa.
Läs även: Cementa söker fyraårigt tillstånd för kalkbrytning på Gotland