Facebook noscript imageCenterns partiledarkandidater negativa till SD-samarbete
Nyheter
Centerns partiledarkandidater negativa till SD-samarbete
Daniel Bäckström, Elisabeth Thand Ringqvist och Muharrem Demirok. Foto: Pressbilder Centerpartiet
Daniel Bäckström, Elisabeth Thand Ringqvist och Muharrem Demirok. Foto: Pressbilder Centerpartiet

Under måndagen presenterade Centerpartiets valberedning tre kandidater till att efterträda Annie Lööf. Daniel Bäckström, Elisabeth Thand Ringqvist och Muharrem Demirok delar företrädarens syn på samarbete med SD.

Under en pressträff på måndagsförmiddagen presenterade Centerpartiets valberedning tre kandidater till rollen som ny partiledare för Centerpartiet. Den nya partiledaren kommer att utses vid en extrainsatt partistämma i Helsingborg 2 februari. På stämman kommer utvalda ombud att rösta fram Centerpartiets nya ordförande. Annie Lööf sitter kvar som partiledare till dess att partiet valt en efterträdare.

Valberedningens ordförande säger att nomineringsarbetet nu är avslutat och att partiet kommer att genomföra en öppen kandidatturné i fyra städer för att kandidaterna närmare ska få möjlighet att presentera sin vision för Centerpartiet. Kandidaterna får på så sätt möjlighet att svara på frågor och förklara vilken politik de vill driva. Turnén kommer att sändas digitalt så att aktiva centerpartister runt om i landet bättre kan lära känna kandidaterna.

De tre som kandiderar är Elisabeth Thand Ringqvist, Daniel Bäckström och Muharrem Demirok.

Daniel Bäckström

Daniel Bäckström är 47 år och född och uppväxt i Säffle i Värmland, där han var kommunstyrelsens ordförande i drygt nio år. Sedan 2014 har han varit riksdagsledamot för Värmland och Centerpartiets talesperson för landsbygds- och försvarsfrågor. 2022 blev han ny gruppledare för partiet.

I Säffle blev Centerpartiet största parti 2022, i valet till kommunfullmäktige fick de 25 procent av rösterna. Daniel Bäckström kommer från en politiskt intresserad familj, där både brodern och systern har politiska uppdrag lokalt i Säffle.

Bäckström är lite av en doldis skriver partiet på sin hemsida. Under pressträffen säger han att han vill driva en offensiv landsbygdspolitik och prioritera försvarsfrågor. Bäckström har tidigare uppgett för SVT att hans hållning är att varken samarbeta eller samverka med SD.

– Sverige står inför väldigt stora utmaningar. Det är en orolig tid, vi har ett mycket försämrat säkerhetspolitiskt läge. Det är krig i Europa och det påverkar oss utifrån många olika aspekter. Det är ekonomiskt prövande och vi riskerar att gå in i en väldigt svajig lågkonjunktur. Vi behöver en offensiv lantbrukspolitik. Vi ser även konsekvenserna av klimatförändringarna.

Ola Johansson är vice ordförande i kommunstyrelsen för Moderaterna i Säffle. Han säger att det är lätt att samarbeta med Daniel Bäckström och att han är väl förankrad i Centerpartiets politik.

– Han värnar om landsbygden och är en bra representant för dessa frågor, då han själv bor på landsbygden. I Säffle är han ingen doldis, säger Johansson till Bulletin.

Elisabeth Thand Ringqvist

Elisabeth Thand Ringqvist, 50, är född i Sunne i Jämtlands län, numera deltidsboende i Stockholm och Jämtland. Thand Ringqvist har en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm. Hon blev blev riksdagsledamot 2022 och har utsetts till andre vice gruppledare i Centerpartiets riksdagsgrupp, till vice ordförande i Näringsutskottet och till suppleant i finansutskottet och EU-nämnden. Ringqvist har även suttit som ersättare i Östersunds kommunfullmäktige.

Thand Ringqvist var tidigare chef för Centerpartiets riksdagskansli. Hon var även politiskt sakkunnig hos Maud Olofsson på Näringsdepartementet. Mellan 2011 och 2015 var hon vd för Företagarna.

Vid pressträffen framgår att Thand Ringqvist kommer att prioritera klimatkrisen och att hon oroar sig över att ”auktoritära och konservativa krafter vinner mer mark”. Hon säger även att hon oroas över den utbredda vanmakt som präglar samhället.

– Jag tror att potentialen för ett grönt, liberalt och borgerligt parti aldrig varit bättre. Det är här svaren finns på en offensiv politik för min ganska dystra samtidsanalys. För att vi ska bli ett alternativ måste vi bli bättre på att både förstå och bekräfta människors oro och glädje oavsett var man bor och lever, säger hon under presskonferensen.

Muharrem Demirok

Muharrem Demirok, 46, är född i Vårby gård i Huddinge kommun. Han har rötter i Turkiet och bor numera i Linköping, Östergötland, där han varit kommunalråd de senaste 14 åren. Han valdes in till riksdagen i samband med valet 2022.

Demirok säger att han har arbetat i en kommun som genomgått en stor omvälvning. Han har bland annat jobbat med frågor som samhällsplanering, landsbygds- och klimatfrågor. Han säger att han gick med i landsbygdspartiet trots att han växt upp i ”betongdjungeln”.

– Jag kände igen mig i berättelsen om landsbygden och berättelsen om hela Sverige. Jag kände igen mig om utanförskapet som man känner och om nedläggningarna samt tomma löften. Jag hittade hem i Centerpartiet och insåg att det här handlade om mig också och om vår förort. Det har jag inte ångrat.

2021 uppmärksammades Demirok för att på Twitter ha skrivit att ”är riktigt jävla trött på äldre privilegierade vita män”, något Samnytt uppmärksammade.

Jonas Andersson är riksdagsledamot för SD och ledamot i kulturutskottet. Andersson är även ordförande för Sverigedemokraterna i Linköping.

– Demirok har varit pådrivande i moskébygget i Linköping. Moskén har sökt stöd hos utländska ambassader och föreningen som ligger bakom moskén har kopplingar till Muslimska brödraskapet. Han har även haft hand om trafikfrågor vilket förstört en hel del för stadens bilister. Till exempel så beslutade han om att införa bussfiler på en väldigt central plats i stan, vilket fått mycket kritik.

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu