Dagens ETC och Kajsa Ekis Ekman, författare och journalist, går skilda vägar. Enligt chefredaktör Andreas Gustavsson har Kajsa Ekis Ekman haft en för rysslandsvänlig framtoning då hon hävdat att Russia Today inte är en ”propagandacentral”. Detta har skadat debatten och ETC, hävdar han.
Kajsa Ekis Ekman har sedan 2014 varit en av ETC:s fristående skribenter.
Kajsa Ekis Ekman har gett ut flera böcker och blev särskilt uppmärksammad för sin bok ”Om könets existens: tankar om den nya synen på kön” där hon ifrågasatte vänsterns världsbild om könet som social konstruktion.
Kajsa Ekis Ekman föreläser även internationellt om trafficking med kvinnor och om kristeori, och är en av grundarna till klimataktionsgruppen Klimax.
”Det går inte längre”
Efter Ekmans senaste text om Kyiv Independent fick ETC:s ledning nog. Texten av Kajsa Ekis Ekman valde dock Andreas Gustavsson att publicera i sin helhet på ETC:s ledarsida. Men när sedan Ekis Ekman tog propagandakanalen Russia Today i försvar blev det droppen. Gustavsson skriver att det inte var något lättvindigt beslut att bryta samarbetet med Ekis Ekman och förklarar att nogranna avvägningar gjorts.
– 2022 är inte 2014. Politiken är annorlunda. Journalistiken är annorlunda. Dagens ETC är annorlunda. Vi växer som tidning. Allt fler läsare förväntar sig juste en linje. Det här har vi arbetat med en tid, att göra om till en mer klassisk ledarsida, där en ledarredaktion representerar tidningen och blir dess röst, medan ett antal ledarkolumnister kompletterar med sina åsikter. Nu blir det projektet ännu viktigare, skriver han i en ledare.
Gustavsson skriver vidare att ETC framgent kommer ha en tydligare gränsdragning och linje för vad som får publiceras och inte. Han framhåller att det är ETC:s framtid och rykte som står på spel och att det var sakfrågan som avgjorde i det här fallet. En försvårande omständighet var även att Kajsa Ekis Ekman ska ha utryckt liknande uttalanden i sociala medier.
Flera medier har kritiserat Kajsa Ekis Ekmans text, bland annat DN:s ledarsida och tidningen Arbetet.
Bulletin har försökt nå Kajsa Ekis Ekman för en kommentar.
Läs även: Altstadt: Kvinnopenisen ställer frågan på sin spets