Facebook noscript imageDahlman: Byt skola om du inte gillar klädreglerna
Carolin Dahlman
Krönikörer
Dahlman: Byt skola om du inte gillar klädreglerna
Ser klädregler som förakt för arbetarklassen. Vad menar hon? Foto: Fredrik Sandberg/TT/Karl Gabor
Ser klädregler som förakt för arbetarklassen. Vad menar hon? Foto: Fredrik Sandberg/TT/Karl Gabor

Om en skola har regler man ogillar kan man helt enkelt välja en annan skola. Vänsterns morrande över friskolor är ett enormt svek mot barnen. Lägg i stället energin på att skapa studiero och fokus på kunskap.

KRÖNIKA. IES, Internationella Engelska skolan, i Täby har klädregler som inte tillåter för korta kjolar, urringning eller för lågt sittande byxor.

Detta har fått vänstern att skrika i falsett.

DN-skribenten Catia Hultquist kallade klädkoden ”rena rama sexismen” (31/1).

Aftonbladets skribenter har självklart rasat. ”Eliten bygger upp ett förakt genom att håna eller tala nedlåtande om arbetarklassen”, menade Jonna Sima. Zina Al-Dewany kallade det hederskultur. Somar Al Naher vände sig emot att flickor och arbetarklassen ska tuktas.

”Att mäta kjollängder på elever hör inte hemma i svensk skola”, skrev skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) på Twitter.

Jag skulle protestera lika högljutt som de om det handlade om tvingande påbud från politikerna, samt om det gällde samtliga elever i Sverige. Om ministrar sprang runt med linjaler på stan och mätte hur mycket av kallingarna folk visade skulle jag måla plakat och demonstrera. Eller om reglerna kom plötsligt, och uttryckligen som en anpassning efter pojkars sexuella drifter.

Men med tanke på att vi i Sverige har skolval där föräldrar och elever – oavsett samhällsklass – själva kan välja och vraka är urringningsförbud mindre allvarligt. Man kan ju bara byta till en annan skola om man vill ha lågt hängande brallor eller kortkort.

Enkelt.

Vänsterpartiets Clara Lindblom (V) och Lisa Palm, gruppledare för Feministiskt initiativ i Stockholms stad anmälde dock IES Täby till Skolinspektionen.

De ville alltså stoppa klädkoderna, och därmed förhindra familjer att välja vilken undervisningsmiljö de vill ha. De ville begränsa friheten och lägga sig i människors fria val.

Det är själviskt bortom förstånd.

Engelska skolan är mäkta poppis, och de tuffa reglerna som gäller där är ingen hemlighet. Kraven och pressen på eleverna är tvärtom något som uppskattas.

”Förutsägbarhet i vilka regler som gäller samt trygghet och ordning och reda är centralt för att skapa en trygg miljö”, kommenterade skolledaren Robin Kirk Johansson.

Ojojojojoj vad svensk skola skulle behöva mer av ordningsregler och den trygghet de ger.

Jag läste hur ett tiotal föräldrar i Södertälje falskeligen hade folkbokfört sig nära en viss skola för att få förtur till attraktiva kommunala skolor.

Fatta hur perverst dåliga vissa skolor måste vara om familjer är så desperata att de utsätter sig för risken att hamna i fängelse.

Detta tycker dock vänsterns politiker och opinionsbildare tydligen är lika viktigt som att stoppa friskolorna.

I stället för att lösa problemen med svaga studieresultat och kaos går de röda ner i brygga för att minska valfriheten. Det ska inte gå att ställa sig i kö. Skolpengen ska sänkas. Och friskolereformer får skuld för allt möjligt dumt.

Statsministern beskyller friskolesystemet för segregationen och bristande möjligheter att göra klassresor. Skolministern påpekade i en intervju att skolvalet bar skuld till ungdomskriminalitet. Hon uttryckte oro över att boendesegregationen återspeglas i skolan.

Men vem har öppnat landets gränser för omfattande migration, brutalt misslyckats med integrationen och vägrat förändra EBO-lagen? Vem har motsatt sig straffskärpningar och pengar till rättsväsendet? Vem har haft år på sig att skapa ordning och reda men inte lyckats utan lämnat barn i sticket?

Jag är själv klassresenär som brinner för att öka barns möjlighet till social rörlighet, till att få verktyg för att forma sina drömmar. Därför vill jag se en skola av skyhög kvalitet, studiero och fokus på att lära, lära, lära. Kunskap är en motorväg till en framgångsrik framtid.

Friskolereformen har gett mängder av barn en chans. I andra länder kan de med pengar sätta barn i privata skolor, men i Sverige är valet allas, oavsett plånbok. Inte så konstigt att friskolorna är eftertraktade.

”Det är svårt för en nyinflyttad familj att få en plats”, sa Academedias vd till Ekot (13/11).

Det är ett inte ett problem att den skolan har kö.

Det är ett problem att andra inte har det.

CAROLIN DAHLMAN
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman
Instagram: carolinhannadahlman
Youtube.com/carolinhannadahlman

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.