Facebook noscript imageDahlman: Den egoistiska gröna vänstern hotar demokratin
Carolin Dahlman
Krönikörer
Dahlman: Den egoistiska gröna vänstern hotar demokratin
Foto: Henrik Montgomery/TT/Karl Gabor
Foto: Henrik Montgomery/TT/Karl Gabor

Vänsteraktivisten Andreas Malm är missnöjd med vad ett par hundra länder kompromissade fram i Skottland. Han menar att det ”nu krävs mer än bara lydiga demonstrationer”. Tydligen är hans åsikt viktigare än din.

KRÖNIKA. FN:s klimatmöte i Glasgow var en besvikelse för Andreas Malm, universitetslektor i humanekologi och politisk vänsteraktivist. För att stoppa utvecklingen ”krävs mer än lydiga demonstrationer”, skrev han i Aftonbladet (15/11).

Det är inte första gången Malm förespråkar lagbrott för att få igenom sin egen vilja. I januari kom hans bok ”How to blow up a pipeline”, i vilken han propagerar för klimatsabotage och förstörelse av fossildrivna anläggningar.

Det är nämligen inte nog att marschera eller lämna in listor med krav till politiker. Dessa demokratiska metoder – som de flesta lydiga medborgare respektfullt använder – duger inte. Det behövs ”något annorlunda”.

”Läget är så kritiskt att det inte längre räcker med enbart väldigt gullig civil olydnad, som att sätta sig ner på gatan och sjunga ’Idas sommarvisa’. Vi måste ta nästa steg”, sa han till Svenska Dagbladet (18/10).

För finska public service Yle förklarade han: ”Jag tycker inte att klimatrörelsen ska sitta och vänta på att allt blir så pass infernaliskt att vi kan få allas stöd att angripa fossildrivna maskiner. Vi kan gå före” (25/5).

Till G-P sa Malm frustrerat: ”Trots att situationen är så extremt kritisk håller klimatrörelsen fast vid samma metoder som man använt i 25 år” (20/2).

Det är mycket oroväckande när människor själviskt lämnar det demokratiska systemet i raseri över att andra inte tycker som de gör. När vissa anser att deras åsikter är så viktiga att de kan strunta i vad andra tycker kan ju vad som helst hända. Om det börjar anses legitimt att trotsa gemensamma beslut och bullra på ändå har många skäl att oroa sig.

För Malm och många till vänster är exempelvis ”superkapitalisterna” fienden. ”Ett meningsfullt klimatarbete konfronterar den klassen och talar om för den att nu är det slut på privata flygplan, lyxjakter, och så vidare”, sa han till SvD.

Men vad menas med ”konfronterar” eller ”talar om”? Om det verbala och respektfulla övergetts till förmån för våld kan hans uttalande uppmuntra till att bränna tjusiga båtar och spränga rika människors flygplan. Var går gränsen – om någonstans – när de har börjat?

De från vänster som invänt mot Malms radikala metoder tycks inte se att problemet är att han sätter sig över demokratin eller kränker äganderätten. Nej, i stället handlar kritiken om att sabotage är en dålig strategi för miljörörelsen då våldsamhet kan skrämma bort folk.

Göran Greider kallade Malm för ”ett slags militant geni”, men att våldsamma aktioner skulle underminera det folkliga stödet för klimatomställning (Dagens ETC 20/10 -20).

Även Ragnhild Larsson från organisationen Extinction Rebellion trodde att våld var strategiskt fel. ”Den allmänna opinionen är definitivt inte mogen för det. Ska klimatrörelsen lyckas måste den vara stor” (G-P 20/2).

Talande för vänstern är att de inte nämner att det är omoraliskt att förstöra andras egendom eller trotsa majoritetsbeslut. Jag befarar att frånvaron av den djupa respekten för andra människors röst i en demokrati, eller andras rätt till sina saker, gör att fler till slut ändå kommer att förespråka mer action.

Anders Malm berättade i SvD att hans böcker är ”skrivna i en känsla av panik”. ”Den panik vi borde känna måste omsättas i handling.”

Även Greta Thunberg har talat om panik. ”Jag vill inte att ni ska vara förhoppningsfulla. Jag vill att ni ska få panik”, sa hon 2019. I Glasgow sa hon att det på mötet bara finns ”politiker och folk med makt som låtsas bry sig om vår framtid. Nu får det vara slut på bla, bla, bla, det får vara slut på vad fan de nu håller på med”.

Risken finns att fler hör hennes förtvivlan och börjar agera på egen hand bortom de där tröga folkvalda som i demokratins namn tröskar på, kompromissar och pratar. Vart är vi på väg om Thunbergs alla entusiastiska upprörda följare anser sig ha så viktiga motiv att de kan ställa sig över ”babbel” mellan politiker du och jag har valt?

Nu måste vi stå upp för grundläggande demokratiska värden och sätta stopp för klimatdiktatorerna. De som i panik marscherar i gummistövlar hotar oss.

CAROLIN DAHLMAN
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman
Instagram: carolinhannadahlman

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.