Kolla qr-kod. Du har ansvar själv. Jomen tjena… Om myndigheter verkligen vill stoppa smitta får man ta till tydligare restriktioner. Alla är ju inte lydiga ordningsman-i-klassen-typer. Ibland behövs uppfostran à la Barbara Bergström.
KRÖNIKA. Häromdagen kom det nya bud från politikerna kring munskydd och annat. Vid ännu en av typ trillioner pressträffar berättade makthavare om vad folk borde göra. Det kom rekommendationer. Inte regler. Råd. Inte krav.
Och de flesta av oss rushade vidare i julstressen. Tänkte: Jaja. Jag måste köpa julklappar nu. Baka pepparkakor.
Vem lyssnade ens?
När Ekot besökte Arlanda och haffade 20 resenärer som precis landat hade ingen någon aning om vad som gällde (9/12). Trots att det numera rekommenderas nytt covid-test för alla som rest till Sverige från ett land utanför Norden tog få ett sådant. De var vaccinerade, hade inte fått information…
Inte ens en anställd på flygplatsen visste vad som gällde, utan hänvisade till att resenären själv skulle veta sånt. Och det där testet kunde inte göras på plats om man inte var skriven i området. Folk skulle alltså resa iväg till någonstans långt bort, oklart vart, till en annan stad…
Hand upp alla som tror att det görs!
Generaldirektör Karin Tegmark Wisell menade: ”Är man ute och reser mitt i en pandemi så ska man hela tiden ta reda på vad som gäller. Det finns information på roll-ups.” Hon berättade att det finns qr-koder där man kan läsa mer.
Jaså.
Man undrar om hon någonsin rest? Själv brukar jag ha svettpärlor i pannan och andan dansandes uppe i halsen. Många av oss är panikstressade i sökandet efter väskan som förhoppningsvis kommit fram. Kanske utmattade. Sannolikt i längtan efter sängen eller någon som väntar vid utgången. Ibland kissnödiga eller hungriga.
Att Tegmark Wisell tror att man i detta läge ska plocka fram mobilen för att scanna en qr-kod och sedan resa iväg till oklar plats för att ta ett covid-test är löjligt.
I ett Sverige där vi detaljstyrs i så mycket känns över huvud taget eget ansvar lite ovant. Det var märkligt att förra året plötsligt höra Stefan Löfven ryta ”folkvett”. En S-statsminister som huxflux litade till folk i stället för att införa lagar? WHAT??
Jag har stort förtroende för människans förmåga att ta ansvar. Men också förståelse för att svensken kan vara ringrostig. Den sosse som efter lång tids nitisk ovanifrån-styrning hänvisar till folkvett är oansvarig.
Dessutom kan människor tyvärr vara själviska. Vi har väl alla en tendens att vara både altruister och egoister. Snälla ibland, idioter ibland. Vissa är generösa, andra roffar åt sig.
På gymet går många in med uteskor trots lappar vid ingången om SKOGRÄNS. Elsparkcyklar placeras mitt på trottoaren. Jag hör folk grovhosta på bussen och att en del fuskar med vaccinpass för att komma in på en match.
Den som vill ha en fördel blir inte sällan både kreativ och egocentrerad. Så är det bara.
När jag var yngre brukade jag och många liberaler skråla ”jag hatar staten” på fester, men i dag är jag på grund av insikt om mänsklighetens fulare sidor mer vänligt inställd.
Självklart behöver makthavare sätta regler för att inte de själviska ska köra över oss andra.
Trots att jag är liberal är jag positiv till ofrihet i ett samhälle där vi ska trängas med varandra, eftersom den enes frihet kan bli den andres ofrihet. Den som skiter i att ta vaccin kan smitta andra och belasta sjukvården, vilket kostar skattepengar.
Transparens och regler är ibland nödvändiga.
Jag tänker på Barbara Bergström, grundare av Engelska skolan. DN följde nyligen med henne på ett skolbesök och beskrev hur hon reagerade när några barn inte sa ”Good morning” högt nog (9/12).
På hennes skolor får barnen ramar, vilket är mäkta poppis. 240 000 köar för att ge sina små en bättre skolgång, där disciplin ökar chansen att bygga en framgångsrik framtid.
Ja, tro inte att barn pluggar för att en myndighet skickar ett sms med texten ”studera” eller ger dem ett ”skolka inte”-armband. Engelska skolan är motsatsen till flumskola och en inspirationskälla för slappa myndigheter.
Så vill jag ha munskyddstvång och stängda flygplatser? Nja. Inte nödvändigtvis. Men nog hade Folkhälsomyndigheten kunnat vara strängare under pandemin, kring inresor från riskområden, tester av hemtjänstpersonal eller munskydd.
Att bara säga åt oss lite snällt gör att skötsamma lyssnar. Medan övriga tutar på som vanligt, på det sätt som gynnar dem. Det borde inte tillåtas så länge de skadar andra, vilket det finns risk för.
Staten bör i mina ögon helst vara liten. Men den ska ha hjärta. En stat som bryr sig säger inte ”kolla qr-koden”. Den är kärleksfullt bestämd. I frihetens namn.
CAROLIN DAHLMAN
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman
Instagram: carolinhannadahlman