Den rödgröna regeringen har misslyckats på punkt efter punkt. Ändå är det mest skrävel och skryt som kommer från Stefan Löfven (S).
KRÖNIKA. ”Det har varit sju fantastiska år”, sa Stefan Löfven (S) i samband med att han gav besked om att han lämnar sin post.
När han i somras berättade att det inte blev extraval höll han ett skrytigt tal om allt bra han och regeringen gjort. Han talade om historiskt stora investeringar, förbättrad ekonomi, fler anställda, enorma investeringar, världens mest ambitiösa mål.
I en intervju i Dagens Nyheter sa han nyligen att han inte ångrar någonting (21/10). ”Jag kommer inte på något just nu, jag får nog fundera på det.”
Låt mig hjälpa Stefan Löfven att friska upp minnet…
Vid valet 2014 var arbetslösheten 7,9 procent. Nu är den 8,9 procent. Långtidsarbetslösheten låg i september 2014 på 2,3 procent. Nu är den 3,1.
2014 hade Sverige plats 12 i EU när det gällde arbetslöshet. I dag ligger vi på plats 22. Försämringen är uppenbar. Målet om att ha EU:s lägsta arbetslöshet gick det sisådär med.
Löfven skröt i DN över att vi ligger i topp när det gäller sysselsättningsgrad (21/10). Men vad betyder det när man betänker att den som jobbar en timme under en vecka anses sysselsatt? Siffran blir meningslös.
I juni berättade Löfven att kunskapsresultaten stiger i skolan. Men även om Sveriges resultat i Pisamätningarna har ökat sedan 2012 kan siffrorna ifrågasättas med tanke på hur de svagpresterande eleverna har sållats bort i statistiken.
Skattetrycket ökade under Löfvens tid från 42,2 till 42,8. Under mandatperioden 2014–2018 höjdes skatterna för hushåll och företag med 66 miljarder kronor.
Höjningarna klingade av under mandatperioden efter, men mest beroende på att Centerpartiet och Liberalerna kunde pressa på i utbyte mot att de rödgröna fick fortsätta styra riket. Utan dem hade nog de rödgröna fortsatt. Slopad värnskatt hade knappast blivit verklighet.
Den offentliga sektorn, med inkomster och utgifter, har vuxit i decennier, men särskilt under den nuvarande regeringen. Utgifterna steg under Löfvens tid från 1 986,2 till 2 579,9 miljarder.
Brottsligheten toppade listan över väljarnas viktigaste politiska frågor i senaste DN/Ipsos. Inte utan anledning…
”Fler poliser än någonsin”, sa Löfven i somras. Men Sverige ligger i botten i EU när det gäller polistäthet. EU-snittet ligger på 318 poliser per 100 000 invånare men Sverige har bara 203.
Det dödliga våldet har ökat under Löfvens tid. 2014 dog 87 personer. 2020 var det 124. Trots att han har lovat knäcka gängen så är dessa starka och aktiva.
Utsatthet för brott mot enskild person har ökat, enligt Brottsförebyggande rådets trygghetsmätningar. 2014 hade 6 procent utsatts för hot, 2 procent av misshandel, 2 procent av sexualbrott. 2020 hade andelen ökat till 8, 3 och 5 procent.
Fler känner sig otrygga om de är ute sent på kvällen. 22 procent kände så 2014 och 28 procent 2021. 2021 var det 45 procent som kände oro över brottsligheten i samhället. Det var en ökning från 28 procent 2014.
Miljön då? Den måste väl ändå ha vunnit på att MP sitter i regeringen? Hmm. 2014 klagade Löfven på att Alliansen missade 14 av 16 miljömål. Men nu missar Sverige 15. Ojdå!
Vi ser i dag dessutom nya problem – som elbrist. Den beror på höga effektskatter och regleringar kring hur många kärnkraftverk Sverige får ha, vilket har styrt företags vilja att starta och driva nya fossilfria kärnkraftverk. Detta leder både till kris för industrin, höga elräkningar och negativa effekter på miljön.
Löfven lyckades dock med en sak. Nämligen att krossa Alliansen och tillfälligt bryta blockpolitiken. Men resultatet blev att C smet över till vänster medan övriga borgerliga partier gick samman. ”Att bryta de gamla blocken var inte för att det skulle bli två nya”, svarade han i DN.
Nähäpp… han lyckades visst inte med det heller.
Märkligt nog har förtroendet för Stefan Löfven ökat, men väljarstödet S har minskat. I september 2014 hade partiet 30,5 procent, enligt Poll of Polls.
l senaste mätningen hade S backat till 25,8. LO-medlemmar har strömmat till Sverigedemokraterna.
Men enligt sig själv har Löfven inte gjort något fel. Allt var fantastiskt. Men betyget borde vara ”inte okej”. Vilket är ett riktigt kraftuttryck enligt honom själv.
CAROLIN DAHLMAN
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman
Instagram: carolinhannadahlman