Facebook noscript imageDahlman: Lita inte på sossarnas tuffa toner – snart kan MP vara tillbaka
Carolin Dahlman
Krönikörer
Dahlman: Lita inte på sossarnas tuffa toner – snart kan MP vara tillbaka
Foto: Stina Stjernkvist/TT/Karl Gabor
Foto: Stina Stjernkvist/TT/Karl Gabor

När Miljöpartiet lämnade regeringen trodde många att Socialdemokraterna därmed blev fria att bestämma själva. Men man ska inte låta sig luras. Tokvänstern kommer efter valet ändå att dämpa S sansade sida och styra Sverige snett.

KRÖNIKA. ”Det är inte Miljöpartiets uppgift att genomföra en budget som har förhandlats fram med Sverigedemokraterna!” sa Märta Stenevi (MP) på en presskonferens den 24 november.

MP sa hej då till regeringen, och Magdalena Andersson (S) blev till några dagar senare statsminister i en enpartiregering.

Det är lätt att få intrycket att Socialdemokraterna därmed plötsligt fick utrymme att hantera landets svåra problem med mer kraft. Rubrikerna i tidningarna sedan MP lämnade har handlat om skärpta straff och tuffa tag.

Men dels är regeringens förslag ofta en svag light-version av högeroppositionens – inte sällan frampressad av högern i riksdagen. Och dels är S politik ändå inte den som kommer att gälla när MP och V gör comeback.

”Regeringen vill kunna beslagta gängkriminella lyxprylar”, stod det till exempel i tidningen nyligen (Aftonbladet 12/12). Det lät supertufft men var inget skarpt förslag, utan besked om en utredning som skulle startas 2022.

Migrationsminister Anders Ygeman (S) kom före jul med förslag om skärpta regler för arbetskraftsinvandring. Men Maria Malmer Stenergard (M) påpekade att det var förändringar på marginalen. M ville gå längre, med stopp för arbetskraftsinvandring till personlig assistans, stopp för spårbyte och kraftigt höjt lönekrav.

”Nästa år är pensionärernas”, skröt socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till TV4. Men han glömde visst säga att det är tack vare högerbudgeten som pensionärerna fick sänkt skatt och höjt bostadstillägg.

Dagarna före nyår kom förslag om tillträdesförbud till badanläggningar och bibliotek (27/12). Justitieminister Morgan Johansson (S) kunde myndigt kräva att de som begår brott och hotar personal måste kunna portas. Men för några år sen beskrevs detta som främlingsfientligt från S-håll. Och det nuvarande förslaget är frampressat av den borgerliga oppositionen i riksdagen.

Fler exempel finns:

I december föreslog regeringen ett särskilt brott för hedersförtryck. Liberalerna föreslog dock detta redan i juni 2018.

S-regeringen öppnar för att använda biståndet som ett påtryckningsmedel för att verkställa fler utvisningsbeslut (SVT 29/12). M föreslog detta redan 2015.

2020 ville regeringen att ungdomar som begår brott ska kunna bestraffas med utegångsförbud på helger och helgkvällar. När M lade fram samma förslag 2013 kallade Morgan Johansson (S) det för ”orealistiskt”.

Detta är bara några tillfällen där S lufsat efter högern, agerat långsammare och svagare.

Risken finns tyvärr att väljarna går på bluffen, eftersom medierna ofta presenterar de aktuella förslagen utan att ge en historisk kontext. Det kan göra att S vinner valet – och får fortsätta såsa.

Dessutom kan väljarna förledas att tro att S har makten att genomföra de förslag de nu lyfter. Sanningen är ju att de kommer att behöva förlita sig på stöd från C, V och MP om de håller sig kvar i riksdagen. Och då krävs kompromisser… Tro inget annat.

”Vi går alltid till val för att göra största möjliga skillnad och det gör man genom att sitta i regering”, sa Per Bolund till Svenska Dagbladet (19/12). Han lovade att återgå till principen om att rösta rött till alla regeringar MP inte ingår i.

Så även om S talar om skärpta straff vet vi vad yttervänstern anser om det. Och även om näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson nu säger att S ”älskar gruvor” (TT 30/11) lär MP sätta stopp för det. Statsministern kanske vill prata om att behålla Bromma eller bygga ut Arlanda, men om det krävs kompromisser med MP äventyras planerna. Och skärpningar av migrationen i samröre med C, MP och V? Hmmm, det kan bli knepigt.

Alla med huvudet på skaft förstår att S ord i nuet måste tas med en nypa salt. Ja. En hel skopa till och med. Efter valet kommer de att jobba i team. Du vet med vem.

CAROLIN DAHLMAN
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman
Instagram: carolinhannadahlman

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.