Facebook noscript imageDahlman: Meningslöst att mästra om vilka ord man får använda
Carolin Dahlman
Krönikörer
Dahlman: Meningslöst att mästra om vilka ord man får använda
Foto: Tv4/Karl Gabor
Foto: Tv4/Karl Gabor

TV4 Nyhetsmorgons inslag där en ”statsvetare” instruerar vilka ord som man bör undvika har fått folk att utbrista: Idioti. Dårskap. Löjligt. Jag fattar ilskan. Inslaget blir tyvärr en del av en trend där de lättkränkta hackar sönder yttrandefriheten.

KRÖNIKA. TV4:s nya expert Barakat Ghebrehawariat, färsk fil. kand. i statsvetenskap, har regelbundet börjat läxa upp svenska folket kring vårt språkbruk.

I veckan fick vi höra att ord vi ska undvika är: ”N-ordet”, ”Färgad”, ”Svartskalle” och ”Invandrare” (21/12). Andra ord var inte totalt förbjudna enligt experten, men fick varningsflagg: ”mörkhyad”, ”rasifierad”, ”flykting”, ”icke-vit”, ”utlandsfödd” och ”utländsk bakgrund”.

Puh…

Tro mig, jag som högerliberal avskyr rasism och har väldigt svårt för fördomar. Den som elakt använder ord i syfte att kränka andra har jag inte mycket respekt för.

Men…

TV4:s mästrande språklektion handlade delvis om ord som många gånger är okontroversiella.

Ghebrehawariat motiverade sin varning för ordet ”invandrare” med att vi vet att det ”används slentrianmässigt för att beskriva problem”. Han menade att det vara ”en markör för annorlundaskap och en bärare av negativa värderingar”.

Men är det sant? Ordet invandrare återfinns 384 gånger på regeringens hemsida. ”Svenska för invandrare” eller ”Ålderspension för invandrare” är ju ingen verbal attack mot människor. Tvärtom. Det är visserligen ett problem att många migranter inte kan svenska eller inte har betalt in till pensionen – men här avses hjälpsamma lösningar.

Fy-fy-ordet ”invandrare” har över lag använts för att beskriva omsorg om de grupper som beskrivs. Miljonsatsningar. Vänligt sinnade insatser.

Det finns självklart de som brukar ordet med ondsint innebörd. Men om vi skulle sluta använda ord som någon använder på ett sätt vi inte gillar eller tolkar som ett påhopp lär vi få begränsa vår vokabulär rejält. Alltid kränker man nån. Alltid är det nån som vill kränka. Var sätter vi gränsen för vad som är okej?

Ordet ”flykting” gav 869 träffar på regeringen.se. Även begreppet ”utländsk bakgrund” har använts. Inte sällan apropå olika typer av stödformer.

När jag sökte efter flykting på public service svt.se fick jag 317 000 resultat. Ska den skattefinansierade mediekanalen rensa och hitta alternativ?

Och hur ska TV4 själva göra? En sökning på ”flykting tv4.se” gav ungefär 136 000 träffar. ”Så kan du hjälpa flyktingar” hamnade i topp.

Det är svårt att se illviljan.

Det är olyckligt om språket blir ett minfält. Till slut sprängs yttrandefriheten i luften om vi ska ta överdriven hänsyn.

Vad kan vi i förlängningen säga om vi ska väga in vad vissa möjligen kanske menar med ord och begrepp? Någonstans blir ju kanske någon kränkt. Min kusins fasters hundmatte kan reagera. Till slut kommer munkavlarna att sälja slut när alla måste täckas över och tystas.

Ord och begrepp som svenskarna enligt Ghebrehawariat fick använda utan att få bannor var: ”människor som rasifieras som X”, ”människor som är whitepassing”, ”människor som tillhör vithetsnormen”, ”synliga minoriteter”, ”människor med utomnordiskt utseende” och ”svensk-etiopier”.

Men de som har dåliga värderingar lär knappast lyda. Några redan duktiga kanske följer råden, men vad är vitsen med det?

Om vi verkligen vill skydda mot otrevliga tankar och dömande värderingar är det betydligt mer effektivt att diskutera själva åsikterna än orden. Uppfostra i skolan, bland vänner och i kommentarsfält. Säg emot. Inspirera. Ifrågasätt.

Visst är det ett otyg om vissa föraktfullt säger ”flykting” ,”hora” eller ”aina”, men det är faktiskt inte själva orden som är farliga, utan främlings-, kvinno- och polisföraktet de står för. Låt oss fokusera på att ändra det.

TV4 kan tillrättavisa i timmar utan att de som gormar könsord lystrar och omvänds. Djupt rotade värderingar måste hanteras på ett djupare sätt än några pk-lektioner på morgon-tv.

CAROLIN DAHLMAN
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman
Instagram: carolinhannadahlman

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.