Facebook noscript imageDahlman: Skärpning, SVT
Carolin Dahlman
Krönikörer
Dahlman: Skärpning, SVT
Foto: Karl Gabor/SVT
Foto: Karl Gabor/SVT

Om public service struntar i att berätta att den slumpmässigt utvalde föräldern som ska kommentera budgeten är en aktiv vänsterpartist finns risk för att man faktiskt driver vänsterpropaganda. SVT måste bli noggrannare och ärligare.

KRÖNIKA. Häromdagen sprang Jonas Lundgren, gruppledare för Vänsterpartiet på Lidingö, plötsligt in i ett tv-team från SVT Rapport i lekparken. Reportern frågade honom vad han skulle göra för de extra pengar regeringen i höstbudgeten utlovade barnfamiljer, och han svarade lydigt.

Samtidigt berättade han för reportern att han var vänsterpartist. ”Men det tog inte SVT med”, avslöjade Lundgren på Facebook. I stället beskrevs han inför de intet ont anande tittarna som ”föräldraledig”.

Tyvärr verkar detta vara en dålig vana hos SVT. När Näringslivets medieinstitut granskade ett antal reportage fann man att kanalen vid ett flertal tillfällen missat att tydligt redogöra för intervjupersoners politiska engagemang (22/1 -19).

I maj förra året rapporterade Aktuellt exempelvis om ändringar i LAS. Man intervjuade en person som presenterades som “småföretagare”, men glömde säga att småföretagaren även var styrelseledamot i Liberalerna och i Svenskt Näringsliv.

En kvinna presenterades som ”lärare” i ett reportage om våldet i skolan. Hon skyllde på bristande resurser, men det redovisade inte att hon satt i Vänsterpartiets partistyrelse.

2019 ställde sig ett tv-team utanför arbetarrörelsens ABF i Stockholm för att intervjua allmänheten om regeringsbildningen och den tillfälliga M–KD–SD-budgeten. Att projektledaren från ABF – som råkade intervjuas – ville riva upp denna kanske inte kom som någon överraskning…

Vid samma tid intervjuade Aktuellt folk på gatan om vem de trodde skulle bli statsminister till slut. En som trodde på Stefan Löfven (S) visade sig vara kommunpolitiker för Vänsterpartiet.

I ett inslag om en skottlossning i Bagarmossen från 2018 intervjuades en man som presenterades som ”boende i Bagarmossen”, och som menade att stadsdelen känns trygg trots händelsen. SVT nämnde inte att han också var kanslichef på vänsterorganisationen Skiftet.

2018 ordnade Opinion Live en debatt om skolfrågor där en man presenterades som ”lärare” och fick möta Liberalernas partiledare Jan Björklund. Det visade sig senare att mannen var en framgångsrik vänsterdebattör, bland annat i magasinet Paragraf.

Detta är bara några exempel. Det finns långt fler, både där aktiva till höger och vänster presenterats som helt neutrala tyckare.

Det är verkligen inte schysst mot tittare, läsare och lyssnare om vinklade personer får tycka till utan att det redovisas att de är så. Ingen är totalt neutral, men skattefinansierad tv borde sträva efter att åtminstone inte maskera aktiva som vanligt folk.

Kanske blir det knöligt att i alla lägen delge personers politiska cv:n, men public service borde ha som rutin att fråga när de gör reportage om politiska förslag. Och sedan tacka nej till intervju när någon är uppenbart vinklad och ska kommentera en känslig politisk fråga.

Lundgren skrev på Facebook att han berättade för SVT om sitt engagemang, då ”allt annat hade varit oansvarigt”. Man önskar att statstelevisionen hade samma syn på sitt ansvar för att driva hederlig journalistik i en sund demokrati.

CAROLIN DAHLMAN
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman

SVT-reportern Ida Vanhainen var förresten tidigare skribent på Arbetaren, SAC Syndikalisternas tidning.

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.