Facebook noscript imageDahlman: Skyller inte Sarnecki egentligen på invandringen?
Carolin Dahlman
Krönikörer
Dahlman: Skyller inte Sarnecki egentligen på invandringen?
Foto: Karl Gabor/Claudio Bresciani / TT
Foto: Karl Gabor/Claudio Bresciani / TT

Kriminologen menar att socioekonomiskt utanförskap ökar risken för brottslighet. Så eftersom hög invandring av folk som inte får jobb gör att fler lever i fattigdom blir slutsatsen självklart att omfattande migration leder till kriminalitet. Eller hur? Men så långt ville Sarnecki tyvärr inte gå.

KRÖNIKA. Skälet till att en så stor andel av de som begår brott är utrikes födda eller andra generationens invandrare är att många migranter är underklass. Det menade kriminologen Jerzy Sarnecki när han intervjuades i 30 minuter på onsdagen (6/10).

När vi får in många invandrare kommer de att hamna i lägsta skikten i samhället där det begås fler brott, menade Sarnecki. De nyanlända kommer att ha de sämsta jobben och bostäderna. Det sker då en förändring av underklassen.

Det är svårt att tolka det på annat sätt än att om Sverige tar emot många invandrare som blir arbetslösa får vi totalt fler kriminella. Ju fler invandrare, desto fler fattiga. Och ju fler fattiga, desto fler som begår brott.

Men så långt ville kriminologen inte gå. I stället svajade han omkring med prat om att det inte forskats kring saken. Man visste inte. Hade ingen aning. Forskarna jobbade visst med hypotesen att det att det dödliga våldet troligen inte påverkats av invandringen.

Och han ville plötsligt hellre tala om att situationen med invandring hade blivit mycket bättre. Fler pluggade och blev sysselsatta. Det var en dramatisk förbättring som skett de senaste 20 åren, mässade Sarnecki optimistiskt. Uppenbarligen för att undvika att tala illa om invandring.

Tyvärr pressade inte programledaren Anders Holmberg honom kring detta. Här hade kriminologen behövt mötas med sanningen att vi har väldigt stor skillnad i sysselsättningsgrad mellan inrikes och utrikes födda – 85,3 procent mot bara 67,7 procent. Särskilt illa ser det ut för dem som invandrat från Afrika och Mellanöstern, det vill säga områden varifrån många nya migranter kommit ifrån. Arbetslösheten är enligt SCB bara 5,1 bland inrikes födda, men 18,8 procent bland utrikes födda.

Inte heller behövde Sarnecki diskutera den delikata frågan om hur många migranter som försörjer sig själva. Entreprenörskapsforum räknade för något år sen ut att sannolikt var 700 000 utrikes födda vuxna inte fullt ut självförsörjande. När man tittade på perioden 1990–2016 tog det 12-13 år för hälften att nå självförsörjning, alltså innan de kunde leva utan stöd av andra skattebetalare.

Fast enligt Sarnecki hade det alltså blivit dramatiskt mycket bättre. Tjo och tjim. Nemas problemas.

Det verkade inte falla honom in att trygghetsläget i Sverige hade sett bättre ut utan invandring – enligt de argument han själv framförde.

Om levnadsstandarden och välfärden hade ökat generellt i landet, så att fler svenskfödda inte längre var underklass, hade ju antalet brott som begås som konsekvens av låg inkomst minskat. Nu blev det i stället värre, eftersom vi tagit emot så många som fått det trassligt ekonomiskt.

Vi som förespråkar begränsad migration anklagas ofta för att vara främlingsfientliga eller rasister, men det är naturligtvis bara antiintellektuellt trams. Att invandringen är ett problem betyder självklart inte automatiskt att invandrarna är det. Jag skulle aldrig påstå att alla invandrare är brottslingar.

Men att vissa enskilda bidrar till att sätta skräck i oskyldiga medmänniskor är ett otäckt faktum som måste tas på allvar. Alla fattiga blir såklart inte rånare eller mördare. Men orsaken till att en så stor andel av brottslingarna är utrikes födda eller andra generationens invandrare är sannolikt att många migranter blivit en slags underklass.

Precis som Sarnecki säger.

Han törs bara inte lyssna till sig själv och tala ur skägget om invandringens negativa konsekvenser. Tystnaden och förnekelsen från forskaren gör mer skada än nytta.

CAROLIN DAHLMAN
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.