Facebook noscript imageDahlman: Sluta vara så artiga, M!
Carolin Dahlman
Krönikörer
Dahlman: Sluta vara så artiga, M!
Foto: Karl Gabor/Ulf Palm / TT
Foto: Karl Gabor/Ulf Palm / TT

Det går inte att locka väljare med en nedtonad, resonerande och vuxen ton när motståndarnas är infantil. Kanske bör Ulf Kristersson säga farväl nu i stället för att vänta till en valförlust.

KRÖNIKA. Moderaterna har sjunkit i ännu en opinionsmätning. I Svensk väljaropinion från Kantar Sifo har Sverigedemokraterna gått om som andraparti och Socialdemokraterna stigit (Expressen 11/1).

Att det går bra för S just nu kan bero på att Magdalena Andersson (S) nyss tillträtt och fått mycket medieuppmärksamhet. Centerns agerande kring budgeten kan ha gett S sympatier. Och att Miljöpartiet i affekt smällde igen dörren ger sken av att S nu kan bli lite mer statsmannamässiga och sansade.

Men Moderaterna kan inte gömma sig bakom den förklaringen.

Deras svaga siffror beror på att de själva inte är bra nog.

När Ulf Kristersson (M) tillträdde som partiledare 2017 sa han: ”Det politiska samtalsklimatet plågas av gnällighet, ängslighet och stingslighet”. Politiken ”måste inte vara tråkig, men den måste vara seriös. Nu behövs det helt enkelt några vuxna i rummet.”

Ååååh. Alla elevrådsordförandemänniskor i landet applåderade. Akademikerna jublade. På trerättersmiddagar i medel- och överklassen nickades det nöjt.

Problemet för Kristersson är att samtalsklimatet är gnälligt och stingsligt av en anledning. Folk är frustrerade. Barn förnedringsrånas, brottslingar får låga straff, migrationen har lett till ekonomiska problem och segregation.

Och politikerna har inte agerat tillräckligt kraftfullt.

Klart att svenskarna ilsknar till och BÖRJAR SKRIVA I CAPS LOCK.

M borde sluta fnysa över upprördheten och ta den på allvar.

Kristersson måste också inse att det inte duger att vara seriös och vuxen om motståndarna överdriver i härskarteknisk falsett.

Vänstern skriker ”blåbrun” som skolgårdsmobbare. Vänsterpartiet trummade förra året ut att alla hyresgäster skulle få höjd hyra av miniförändringen kring nyproducerade hem. Statsministern påstår fräckt att (fri)skolor delar ut ”glädjebetyg som godis på Halloween”. Regeringen har satsat skattebetalarnas pengar på reformer under pandemin och framstått som jultomten.

Och S stjäl oppositionens förslag och presenterar dem som sina egna. De har dessutom public service till hjälp som alltför ofta låter ministrar skrävla om sina tuffa tag utan mothugg eller information om reformförslagens partipolitiska ursprung.

Moderaternas strategi att vara schyssta går sisådär när motståndaren tjoffar på utan samma hänsyn. Så länge de röda är som Pippi Långstrump och de blå som Tommy och Annika ligger man risigt till.

De borgerliga partierna har förslag som kan förbättra Sverige. De har mod att genomföra dem. Men de behöver lära sig kommunicera effektivare.

Formuleringarna är ofta tillkrånglade. ”Nu tar vi initiativ i riksdagens för att slopa elskatten”, skrev Elisabeth Svantesson (M) på Instagram.

”Europas grövsta kriminalitet och EU:s tredje lägsta polistäthet duger inte”, berättade Kristersson på Facebook.

Zzzzz. Det blir för akademiskt.

Rubriker om Moderaternas alla KU-anmälningar lär inte få blodet att rusa hos väljarna. ”Moderaterna KU-anmäler Magdalena Andersson”. ”Moderaterna KU-anmäler Morgan Johansson”.

Zzzzzz. Det blir för byråkratiskt.

I debatterna bemöter ledande moderater inte sällan argument med ytliga floskler i stället för att lyfta siffror och fakta. När Morgan Johansson (S) anklagade M för att ha skurit ner på sociala insatser hade Johan Forssell (M) inga svar i sak. I stället sa han: ”Vi kan inte se till att de här fritidsgårdarna blir en rekryteringsplats för de kriminella”, sa Forssell.

Zzzzzz. Det blir för tunt.

Oppositionen verkar sakna en vision. Fattar väljarna att skillnaden mellan M och S är hur de i grunden se på frihet och ansvar? Eller uppfattar man att det rör sig om en hundring mer eller mindre i pension?

Zzzzzz. Det blir för svagt.

Om exakt åtta månader är det val. Om Moderaterna verkligen vill flytta in i Rosenbad måste de rycka upp sig. Mitt råd är: Skärp tonen. Sluta oroa er för att låta populistiska. Samla tydliga siffor, exempel och fakta som argument.

Och se er om efter någon som kan möta Magdalena Andersson (S) energi. Ulf Kristersson är supertrevlig. Men ibland räcker inte det.

Ni vet vad man brukar säga om nice guys… M behöver en bad boy.

CAROLIN DAHLMAN
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman
Instagram: carolinhannadahlman

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.