Facebook noscript imageDahlman: Stockholms stad vill sabba för butikerna
Carolin Dahlman
Krönikörer
Dahlman: Stockholms stad vill sabba för butikerna
Foto: Christine Olsson/Karl Gabor
Foto: Christine Olsson/Karl Gabor

Strunta i att köpa kläder under ett år, tjoar huvudstadens makthavare till oss. De måste ha missat hur viktig klädhandeln är för jobben och välfärden i både Stockholm och Sverige.

KRÖNIKA. ”Inte handla nya kläder på ett år?” Anta utmaningen att leva mer hållbart. Nu startar Minimeringsmästarna”, står det nu på annonstavlor runt staden. Tydligen pågår liknande kampanjer på fler platser i Sverige, för att vi ska minska på onödiga saker, utgifter, stress och klimatavtryck. ”När du ska köpa något – fråga dig själv om du verkligen behöver den där prylen”, uppmanar Stockholm stad på sin hemsida.

Och visst är det väl gott om vi kan tänka på miljön och hejda klimatförändringarna. Om människor i sina privatliv vill ställa om och tänka till är de fria att göra så.

Men det blir absurt om skattebetalarna tvingas betala för en kampanj som kan göra flera av oss arbetslösa och som drar ner på intäkter till vård, skola, omsorg och annat viktigt.

En halv miljon svenskar arbetar i handeln, och det är den största branschen av alla sett till antal sysselsatta. 13 procent av de sysselsatta i Stockholm – 165 700 personer – arbetar inom handeln. Att jobba i butik blir en fot in på arbetsmarknaden för många, ett ovärderligt sätt att tjäna pengar och få erfarenheter.

Dessutom är handeln en viktig del av Sveriges ekonomi. Bara i Stockholms län omsätter den 158 miljarder kronor varje år. 14 procent av alla skatteintäkter i Sverige kommer från handeln, enligt Svensk Handel.

Det är pengar som är viktiga för att vi ska ha god äldreomsorg, kunna satsa på vägnät och rättsväsende med mera.

Men detta vill stadens politiker alltså äventyra.

Sluta handla, säger de. Anta utmaningen.

En bransch som prövats hårt under pandemin, med sjunkande omsättning, tvingas se hur makthavarna motarbetar dem.

Därutöver hotas turismen, för den stadskärna som vi är så stolta över skulle inte bli så kul att besöka utan butikerna, eller hur? Visit Swedens lockar utländska turister med att Sveriges shopping erbjuder modern design och skryter med att vårt land är en destination för det mesta inom mode.

Men sluta handla, säger politikerna. Anta utmaningen.

De till och med skuldbelägger oss. ”Vi shoppar i Sverige som om det fanns 4,2 jordklot och vi gör av med 466 kg avfall varje år per person. Det är nästan ett halvt ton! Per person! Men det går att göra något åt det, och vi kan göra det tillsammans”, står det Stockholms hemsida.

Fy fy.

Projektet har hittills kostat Stockholms 100 000 kronor – mest för annonsering – och hur mycket andra kommuner har lagt på det är oklart. Avfall Sverige, som är kommunernas branschorganisation för avfallshantering, har gått in med 570 000 kronor under 2021. Pengarna används till kommunikationsmaterial, hemsida och bakgrund som kommunerna kan behöva.

Jag har inget att invända emot att folk försöker tänka miljövänligt eller handla på loppis. Det är ju upp till dem. Men jag undrar om man fattar vad som sätts i rullning (eller att de snarare sätter käppar i hjulen).

En tonårsfamilj på Södermalm, som valt att anta utmaningen, berättade: ”Vi har fått klimatångest och har påbörjat en resa mot hållbart leverne. Vi behöver inspiration för att ta fler steg och hålla ut.”

Kanske märker de sambanden mellan handeln och ekonomin när de inser att tonåringarna inte får sommarjobb. Det är ju en smäll de får ta.

Men varför ska politiker med ansvar över ekonomin och välfärden heja på? Varför ska vi skattebetalare tvingas betala för att stoppa en superkraft som ger intäkter till så mycket värdefullt? Det är ett mysterium.

CAROLIN DAHLMAN
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.