Facebook noscript imageDahlman: Vill folk ha en S-regering som flyr granskning?
Carolin Dahlman
Krönikörer
Dahlman: Vill folk ha en S-regering som flyr granskning?
Foto: Karl Gabor/Stefan Jerrevång/TT
Foto: Karl Gabor/Stefan Jerrevång/TT

Socialdemokraternas hantering av coronakommissionen borde avskräcka människor från att rösta på dem. S försökte skjuta upp granskning till efter valet. Nu får granskarna inte ut dokument. Och det visar sig att dokumentation saknas! Vad mer gömmer makthavarna?

KRÖNIKA. En sund demokrati är upplyst. Politikerna måste visa vad de gör och varför. Svenska folket förtjänar transparens.

Men vad gäller pandemin verkar det vara hysch-hysch. Slutenhet i stället för öppenhet. Mörker i stället för ljus.

Det känns inte bra i magen.

Dagens Medicin avslöjade nyligen att Regeringskansliet hade vägrat lämna ut underlag, som intern e-posttrafik och enskilda tjänstemäns minnesanteckningar från möten, till coronakommissionen, som granskar olika makthavares agerande under krisen (13/1).

På tisdagen skrev Peter Wennblad på Svenska Dagbladets ledarsida att ”centrala delar av regeringens arbete med pandemin är omöjliga att få insyn i. Arbetet har nämligen bedrivits helt utan dokumentation. Inga beslutsprotokoll. Inga mötesanteckningar. Inga loggade åtgärder.”

Vad är detta? Vad har de att dölja?

Tyvärr bildar dessa avslöjanden ett mönster. Vi ser en obehaglig tendens hos den röda regeringen att gömma, dölja. Sky ansvar.

I maj 2020 berättade Stefan Löfven (S) att det skulle tillsättas en så kallad coronakommission. Men den rödgröna regeringen tyckte att gruppen skulle vänta med att börja jobba. ”När krisen är över, jag betonar: när den är över, har regeringen för avsikt att tillsätta en sådan kommission”, sa Löfven till TT.

Hmm. Så finurligt. Om kommissionen skulle hitta fel någon gång i framtiden kanske väljarna inte skulle bli så arga? Då kanske det hela hade glömts bort? Puh!

Men oppositionen, med Ulf Kristersson (M) i spetsen, krävde kommissionen skulle sätta fart tidigare.

”Det är viktigt för att kunna utvärdera krisen löpande med skeenden i färskt minne eftersom vi inte vet när den här krisen är över”, sa Kristersson till Aftonbladet (1/6 -20). ”Det har ett stort värde att någon kan följa krisen medan den pågår. Det kan vara svårt att få fram information efteråt”, sa Ebba Busch (KD) (TT 7/5 -20).

Högern hotade med KU-anmälan och samlade en majoritet i riksdagen som gjorde sig redo att tvinga regeringen att rappa på.

Då hade den rödgröna regeringen inget val och Löfven fick snällt ge med sig och utlova beslut om en coronakommission före sommaren.

Det ville han alltså inte egentligen. Glöm aldrig det.

När en rapport från coronakommissionen kom i oktober var den fylld av smockor. Hanteringen av pandemin beskrevs som ”senfärdig”. Beredskapen var ”undermålig” och ”otillräcklig”.

”Det här är en svidande kritik både mot senfärdigheten i att fatta nödvändiga beslut och mot en bristande krisberedskap”, konstaterade Kristersson (M). ”Allra värst är att, trots att vi tillsammans med andra sade gång på gång att vi måste testa, provta, smittspåra så dröjde regeringen orimligt med detta.” ”Senfärdigheten och ängsligheten har kostat över 15 000 människoliv”, sa Jimmie Åkesson (SD).

Från regeringen kom diverse bortförklaringar. Lena Hallengren (S) svarade: ”Tycker inte att det stämmer”. ”Haveri, det tycker jag är att ta i”, menade Löfven. De skyllde ifrån sig på regionerna, kommunerna. Allt var tydligen någon annans fel.

Ingen påstår att det är enkelt att hantera en kris. Det finns ingen manual ”coronakris for dummies” eller informativ Youtubefilm att ta till. Jag fattar om politikerna gjorde misstag.

Det är på grund av det extra viktigt att vara ödmjuk, våga bli granskad och erkänna misstag. I realtid. Medan det ännu finns tid att ändra strategi.

Magdalena Andersson (S) försöker få oss att tro att hon är en sån som vänder på varje sten. Men hennes parti verkar mer vara mån om att lyfta kanten på mattan och sopa sina misslyckanden under den.

Väljarna bör fråga sig vad mer de hanterar på detta sätt? Vad gäller arbetslöshet vet vi att den göms bakom ”sysselsättning”. Integrationsmisslyckanden rättas till steg för steg genom att kopiera oppositionen. S låtsas vara tuffa mot kriminalitet, trots att man lufsar långt efter andra partier och ”glömmer” hur man tidigare försinkat insatser.

Jag hoppas att väljarna lyfter på mattorna i valet.

Men varning! Vi bör nog vara beredda på en nysattack av allt gammalt damm. Attjo!

CAROLIN DAHLMAN
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman
Instagram: carolinhannadahlman

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.