Den tyska ekonomin blir allt svagare. När Sveriges största handelspartner tappar riskerar det att slå tillbaka på den svenska ekonomin.
Tyskland är Sveriges största exportmarknad. När Tyskland nu får problem med ekonomin riskerar det att dra med Sverige. Tyskland har åter börjat kallas för ”Europas sjuke man”, rapporterar Tidningen Näringslivet.
Tyskland kallades senast så kring millenieskiftet när de brottandes med problemen med återföreningen och att ena två länder, två ekonomier och två sätt att arbeta. Arbetsmarknaden hade stora problem och arbetslösheten nådde över 10 procent.
Men det genomfördes en rad reformer som fick fart på den tyska ekonomin och landet blev Europas ekonomiska motor.
Men sjukan tycks ha slagit till igen. Flera dystra besked kommer från Berlin – försämrat affärsklimat, försvagad industrikonjunktur, stagnerad tillväxt och nedskriven BNP-prognos.
IMF pekar ut Tyskland som enda G7-land som kan drabbas av negativ BNP-tillväxt. Men även under de kommande fem åren räknar IMF med att Tyskland utvecklas sämst av G7.
– Frågan är snarare varför domen inte har kommit tidigare. Tysk ekonomi har underpresterat euroområdets genomsnitt utifrån nästan alla mått de senaste fem åren, säger analysfirman Oxford Economics Tysklandsekonom Oliver Rakau, till Tidningen Näringslivet.
Rakau menar att fallet började före pandemin men doldes av den.
Han menar att det finns två stora problem - arbetkraftssutbudet och yrkesomfördelning, och att bristen på kvalficerad arbetskraft är stor, till skillnad från 1990-talet, då en sådan efterfrågan inte fanns.
Att Tysklands reformbehov är stort är brett accepterat. Landet har underinvesterat i alla typer av infrastruktur från vägnät till den digitala infrastrukturen. Energiförsörjningen är i kaos efter nedstängda kärnkraftverk och rysk gas som inte längre levereras. Lösning är att elda mer kol vilket ger stora utsläpp.
Ralph-Georg Tischet, vd på Tysk-svenska handelskammaren, menar att detta kommer att påverka svensk ekonomi.
– Det får konsekvenser för alla grannländer vars näringsliv är sammankopplat med det tyska. För Sveriges del späds problemen på av växelkursen, säger han. När tysk ekonomi försvagas drabbar det affärerna för många företag med utrikeshandelskopplingar till Tyskland. Nu hoppas vi att Tyskland även denna gång har kraften, disciplinen och den politiska viljan att dra sig självt, och i slutändan också sina grannländer, ur svackan.
Läs även: Feg argumentation för euron