Facebook noscript imageDaniel Helldén blir nytt språkrör för MP
Nyheter
Daniel Helldén blir nytt språkrör för MP
Daniel Helldén har valts till nytt språkrör. Foto: Christine Olsson/TT
Daniel Helldén har valts till nytt språkrör. Foto: Christine Olsson/TT

Daniel Helldén har valts till nytt språkrör för Miljöpartiet efter avgående Per Bolund. Han vann med en rösts marginal – 131 mot 130 under partiets kongress i Örebro.

Daniel Helldén sitter i riksdagen och har tidigare varit trafikborgarråd i Stockholm. Nu har han valts till nytt språkrör för Miljöpartiet tillsammans med Märta Stenevi.

– Fantastiskt, stort tack kongressen, säger Helldén från scen.

Han vann i den sista röstningsomgången mot utmanaren Magnus P Wåhlin, kommunalråd i Växjö, under partiets kongress i Örebro.

– Jag ska inte säga så mycket nu, jag ska tacka alla kandidater. Det är en underbar process vi haft, stort tack till Magnus.

Miljöpartiets språkrörsval har varit en rysarhistoria. Hela tolv manliga kandidater har ställt upp, och ända in i det sista var det ovisst vem det skulle bli.

Striden stod alltså till slut i huvudsak mellan Daniel Helldén och prästen Magnus P Wåhlin.

Frostig relation

Daniel Helldén har tidigare sagt att han vill ha ett tydligare fokus på klimat och miljö. Till skillnad från Märta Stenevi som har varit tydlig med att hon vill att partiet ska bredda sig.

Flera medier har uppmärksammat Daniel Helldéns och Märta Stenevis frostiga relation. Sprickan har skapat oro i partiet enligt Aftonbladet.

Hur samarbetet fortlöper återstår att se.

Miljöpartiets ungdomsförbund, Grön ungdom, hade inte Daniel Helldén som favoritkandidat, vilket Bulletin rapporterat om.

Läs även: Ny lag om mediestöd vid årskiftet: ”Dödsdom för små medieaktörer”