Under onsdagen klubbade riksdagen igenom en ny lag för mediestödet som kommer att träda i kraft vid årsskiftet. Mikael Nestius, chef på Bonnierkoncernen, varnar för att det nya lagändringen kan innebära en dödsdom för mindre medieaktörer.
– För små aktörer innebär det här en katastrof, säger han till Medierna i Sveriges Radio.
I onsdags röstade riksdagen igenom en ny lag för mediestödet ”Ett hållbart mediestöd för hela landet”.
Den nya lagen träder i kraft vid årsskiftet men innan dess måste den godkännas av EU-kommissionen och därefter ska regeringen skriva en förordning.
Lagen om mediestöd bygger på den mediestödsutredning som presenterades sommaren 2022 av Mats Svegfors. Vad lagändringen kommer innebära i detalj är fortfarande oklart. Enligt utredaren är en konsekvens att flera medier kommer att tappa sitt ekonomiska stöd.
– Så är det. Och det här vet de politiker som har varit med i dialog, det här vet Tidningsutgivarna. Men det hindrar inte att det kan bli lite tufft, säger Mats Svegfors till Dagens Media.
Myndigheten för press, radio och tv som ansvarar för fördelning av ekonomiskt stöd till nyhetsmedier bedömer att det kommer dröja ända fram till april tills det nya mediestödet kommer kunna betalas ut. Ett glapp på några månader kan resultera i att många mindre medier med knappa ekonomiska marginaler går under.
– Pengar kommer inte att betalas ut i januari, februari, mars och april. Kanske kommer de i maj. Det är koncerntidningarna, de tidningarna som byggt stor likviditet, som kommer klara det här, säger Andreas Gustafsson chefredaktör på tidningen Etc till Medierna i Sveriges Radio.
I ett pressmeddelande kallar Journalistförbundet hanteringen av processen kring nya lagen om mediestöd för ”orimligt långsam”. Och hittills är mycket oklart.
– Det är inte ansvarsfullt mot de medier som just nu kämpar för att hålla verksamheten i gång, säger ordförande Ulrika Hyllert i ett pressmeddelande.
Nya villkor
Det införs även olika krav och villkor för det nya mediestödet. Stödet ska bland annat bli teknikneutralt och måste uppfylla vissa demokrativillkor. Tyngden för det nya stödet kommer att ligga på lokal nyhetsförmedling och en stor del av journalistiken ska bestå i helt unikt material.
– Nu blir det ju kalabalik. Nu blir det att gå från 20 miljoner till kanske noll kronor, ingen aning, ingen vet vad det här systemet kommer innebära fast det införs om en månad, säger Andreas Gustafsson.
På Myndigheten för press, radio och tv – som kommer byta namn till Mediemyndigheten – väntar man på den nya förordningen för att kunna skriva nya föreskrifter om hur lagen ska tolkas.
Myndigheten gick redan ut tidigare i somras och informerade mediehusen om de kommande förändringarna om mediestödet för att underlätta för branschen.
– För små aktörer, vilket det här är helt avgörande för, är det här en katastrof. Det vet inte ens om de fattas och hur mycket pengar de kommer få, säger Mikael Nestius, chef på Bonnierkoncernen.
Andreas Gustafsson, chefredaktör på Etc, instämmer i den analysen.
– Det är en stor sorg idag, för det jag ser är en dödsdom mot en rad fristående medieprojekt. Ofta på vänsterkanten, inte bara som jag tycker är viktiga för debatten. De kommer inte kunna fortsätta på samma sätt och absolut inte på samma ambitionsnivå, säger Andreas Gustafsson.
Läs även: Åklagaren: Därför åtalades inte Umeå-imamen för förskingring