Staffan Danielsson lämnade Centerpartiet i våras – efter att ha varit med i 50 år. Nu meddelar han på sin Facebook att han har gått över till Kristdemokraterna, för att arbeta som politisk rådgivare.
– Jag svarade direkt ja, berättar han för Bulletin om hur det gick till.
”Jag ska fundera över sommaren på om åldern har tagit ut sin rätt, eller om min politiska glöd alltjämt är så stark att den behöver uttryckas i ett sammanhang. Vi får se.”
Så skrev den tidigare C-politikern Staffan Danielsson, som bland annat har suttit i riksdagen, i en debattartikel i tidningen ATL när han berättade om varför han valde att lämna Centerpartiet efter att ha varit med i fem decennier.
– Då sa jag att jag skulle ta en lugn sommar och sen får se vi i höst om jag blir en ”lat pensionär” som åker till Thailand, om jag blir ”frilans” på sociala medier och tycker till därifrån eller om jag känner att jag har så pass mycket glöd kvar att jag vill ingå i något nytt och organiserat sammanhang, säger Staffan Danielsson till Bulletin.
Nu är sommaren snart över och Staffan Danielsson behöver inte längre fundera på vad han ska göra. I ett inlägg på sin Facebook på tisdagen meddelade han att han nu ska bli politisk rådgivare åt KD, efter en förfrågan från partiet. Framöver kommer han att ägna sig åt att bistå partisekreteraren Peter Kullgren i landsbygdsfrågor.
Varför tackade du ja?
– Jag lämnade Centerpartiet i mars efter 50 år, vilket är en lång tid, eftersom jag och partiet hade utvecklats åt olika håll de senaste 5-6 åren. De tre frågor där jag inte tycker som C är regeringsfrågan, där jag vill ha en alliansregering, migrationsfrågan, där jag vill ha en restriktiv migrationspolitik, och brottsligheten, där jag vill ha kraftfulla satsningar för att minska den, säger Staffan Danielsson.
Han fortsätter med att säga att han i dag ligger närmare Kristdemokraterna och Moderaterna i just de frågor som fick honom att lämna C.
– Sedan hörde KD av sig och frågade om jag kunde tänka mig att bistå Peter Kullgren som rådgivare i landsbygdsfrågor, och det var ett beslut som var lätt att fatta. Jag har kvar mitt samhällsintresse och vill påverka samhällsutvecklingen.
Inte medlem i KD ännu
Staffan Danielsson säger att han fick förfrågan från KD för bara en vecka sedan. Och det tog inte lång tid för honom att svara.
– Jag svarade direkt ja. Nu får jag möjligheten att, med hjälp av min bakgrund, erfarenhet och glöd, kunna bistå KD i dessa frågor. Jag kan säga att jag inte är medlem i KD i dag, men med stor sannolikhet är jag snart medlem i partiet.
Staffan Danielsson säger att han alltid låg nära KD även under tiden han var centerpartist.
– Det parti som kom tvåa var alltid KD. Och nu vill KD vässa sin profil. Detta markerar partiet genom att partisekreteraren får i uppdrag att driva landsbygdsfrågor. Jag tycker att det är bra. Vi behöver ett borgerligt landsbygdsparti i riksdagen. C:s borgerlighet är inte lika tydlig när man av många kommentatorer anses ingå i det rödgröna blocket.
Så du skulle inte säga att Centerpartiet är borgerligt längre?
– Jo, C är borgerligt men som jag ser det har vi i riksdagen sedan 2018 en bred borgerlig majoritet, om man tar stöd av SD. Nu har C sagt blankt nej till det. Det är C som har gjort att vi i stället har en S/MP-regering. Och C har även ett januariavtal som är så nära regeringssamverkan man kan komma.
Partierna nära varandra
Staffan Danielsson påpekar att den senaste Löfven-regeringen, som tillträdde i somras, saknar en landsbygdsminister. Landsbygdsfrågorna är nu näringsminister Ibrahim Baylans (S) ansvarsområde.
– Det första regeringen gör är att ta bort landsbygdsministerposten, som det enda land i EU. Det är ett bevis på hur Stefan Löfven faktiskt ringaktar både landsbygden och Centerpartiet, säger han.
Hur känns det att vara hemmahörande i ett annat parti än Centerpartiet?
– Efter 50 år är det ovanligt att man lämnar ett parti och blir partilös. Nu går jag med i ett annat parti och det är också något nytt. Men det är ingen dramatik. C och KD ligger nära varandra. Jag ser fram emot att jobba för landsbygden och för en borgerlig regering inom KD.
Du nämnde att C och KD ligger nära varandra. Hur då?
– Man är borgerlig, man vill ha marknadsekonomi och står upp för demokratin och har starka liberala och även konservativa inslag. De åtta alliansåren visar hur nära de fyra borgerliga partierna ligger varandra.
Läs även: Staffan Danielsson om sin sista tid i Centerpartiet: För lågt i tak
Stöd oss genom att bli prenumerant.