En person under 21 år kan ha begått flera grovt kriminella handlingar men ändå beviljas svenskt medborgarskap vid en anmälan medborgarskap om denne uppfyller övriga krav. Migrationsverket har i dagsläget inget lagligt utrymme att beakta personens skötsamhet eller brottsregister vid en anmälan.
– Regeringen har ännu inte kommit med något förslag, säger Maria Malmer Stenergard (M), till Bulletin.
Under 2022 har det uppmärksammats flera fall där personer som är misstänkta för grova brott fått svenskt medborgarskap.
Bland annat beviljades två män från Afghanistan svenskt medborgarskap av Migrationsverket samtidigt som de var under utredning för grov våldtäkt. De dömdes senare till fem års fängelse, och eftersom de redan hunnit bli svenska medborgare kunde de inte utvisas, något som SD-politiker skrivit en debattartikel om i Skaraborgs Allehanda.
Debatten eskalerade när den 16-åring som sitter häktad för mordet på politikern och trebarnspappan Fredrik Andersson, 54, på Delta Gym i centrala Stockholm i slutet på mars, fick svenskt medborgarskap efter det mord han sitter häktad för, något som Bulletin rapporterat om tidigare. Han fick medborgarskapet då han var på flykt från rättvisan i Sverige i hemlandet Armenien. 16-åringen dömdes dessutom till ungdomstjänst för misshandel så sent som i december 2021. Misshandeln skedde när han var 15 år.
Det finns fler fall där dömda och misstänkta gärningspersoner fått sina svenska medborgarskap beviljade under utredning eller efter det att dom fallit.
Nuvarande lagstiftning
Med nuvarande lagstiftning kan du vara under 21 år och ha begått hur grova kriminella handlingar som helst utan att det påverkar din anmälan om medborgarskap.
Det räcker nämligen att en utlänning som har fyllt 18 år men inte 21, haft permanent uppehållstillstånd i Sverige och har bott i Sverige sedan 13-årsåldern, gör en anmälan för att få svenskt medborgarskap. Migrationsverket har i dagsläget inget lagligt utrymme att beakta personens skötsamhet eller brottsregister vid en så kallad anmälan.
Två sätt att få medborgarskap
Idag kan en person ansöka om medborgarskap på två sätt, dels genom en ansökan, dels genom en så kallad anmälan. Vid en ansökan om att bli svensk medborgare gör Migrationsverket en bedömning om personen når upp till kraven för att beviljas medborgarskap. Då ska personen enligt lagstiftningen bland annat ha levt ett skötsamt liv.
En person som ännu inte fyllt 21 år kan göra en så kallad anmälan i stället. Då krävs att man uppfyllt vissa krav om uppehållstillstånd. Då räcker det att personen har permanent uppehållstillstånd och har bott i Sverige sedan 13-årsåldern, för att få svenskt medborgarskap. Det innebär att Migrationsverket inte har något lagligt utrymme att beakta personens skötsamhet eller brottsregister vid en anmälan som reglerna ser ut idag.
Utredningens förslag
Regeringen beslutade i oktober 2019 att ge en särskild utredare i uppdrag att se över de nuvarande bestämmelserna kring förvärv av medborgarskap. Ett slutbetänkande bereds just nu i Justitiedepartementet som heter ”Ändrade regler i medborgarskapslagen”. Det har ännu inte fattats beslut om slutbetänkandet kommer att leda till en lagrådsremiss.
Utredningen föreslår bland annat att en vandelsprövning ska ske efter 15-årsåldern. Förslagen innebär att en person mellan 15 och 21 år inte får vara skäligen misstänkt eller dömd för allvarlig brottslighet, eller utgöra ett hot mot rikets säkerhet. Personen måste även kunna styrka sin identitet, till skillnad från dagens regler.
– Regeringen har ännu inte kommit med något förslag, men jag befarar att gränsen för vilken brottslighet som ska krävas för diskvalificering kommer att sättas för högt. Regeringen hade redan i direktiven till utredningen, om ändrade regler i medborgarskapslagen, specificerat att det skulle röra sig om allvarliga brott och i utredningen föreslås att det ska krävas brott med maximistraff på minst fyra års fängelse i straffskalan, säger Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna, till Bulletin.
Moderaterna vill gå längre
Malmer Stenergard är hoppfull om att fler partier sluter upp bakom högre krav för att unga personer som misstänks för eller har begått brott ska kunna bli svenska medborgare.
– Moderaterna har under flera år lagt förslag i riksdagen om att det bör införas ett krav på skötsamt liv för alla personer över 15 års ålder som söker medborgarskap, säger hon.
Moderaterna vill gå längre och ifrågasätter varför personer som begått brott som misshandel, våld eller hot mot tjänsteman eller skadegörelse ska bli svenska medborgare.
Bulletin söker alla övriga riksdagspartier för en kommentar.
Läs även: Ahmed: Ställ krav för medborgarskap