När Rasmus Paludan brände koranen under en tillståndsgiven demonstration i Malmö april 2022 gjorde Malmö stad en polisanmälan mot honom. Men efter demonstrationen utanför den judiska synagogan i Malmö på lördagen, där den israeliska flaggan brändes, har någon liknande anmälan inte gjorts av kommunen.
– Den här diskussionen har vi haft med polisen tidigare, säger Per-Erik Ebbeståhl, trygghetsdirektör för Malmö stad, till Bulletin.
– Det är väldigt, väldigt olyckligt att man inte kan hålla isär kritik mot Israel och den judiska befolkningen i Malmö, säger Ebbeståhl om demonstrationen.
Trygghetsdirektören menar att man från kommunens håll jobbar mycket med att motverka antisemitism i Malmö. Att en demonstration med bränning av Israels flagga ägde rum utanför en synagoga i staden kallar han för ”väldigt olyckligt”.
Läs mer: Israelisk flagga eldades utanför judisk synagoga i Malmö
Efter att Rasmus Paludan hade bränt koranen under en demonstration i Malmö april 2022 polisanmälde kommunen den dansk-svenske politikern – både för det tillfället och för två tidigare koranbränningar samma år.
– Det är viktigt att vi får en juridisk prövning av varje händelse, sade Malmö stads dåvarande trygghetssamordnare Thomas Bull till Sydsvenskan.
Någon liknande anmälan har emellertid inte gjorts mot personerna bakom demonstrationen utanför synagogan.
– Nej, de har ju sökt tillstånd för att genomföra det här på det sättet som de har gjort. Den här diskussionen har vi haft med polisen tidigare för de har kommit in med den här typen av ansökningar vid andra tillfällen. Och polisen menar att det är inte olagligt att bränna en flagga, säger Ebbeståhl.
På frågan varför man inte gör samma bedömning som när man polisanmälde Paludan svarar han:
– Därför när vi hade den dialogen med polisen inför koranbränningen så var man inte säker på vilken bedömning som låg till grunden. Nu är man väldigt tydlig med att det inte finns grund för polisanmälan.
Läs även: Israelflagga eldades på Sergels torg – folksamling: ”Krossa sionismen”